Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek na novinarski konferenci Čebelarske zveze Slovenije pred dnevom slovenske hrane

Minister dr. Jože Podgoršek se je danes zgodaj dopoldne udeležil avdiovizualne novinarske konference pred dnevom slovenske hrane (tretji petek v novembru – letos 20. 11. 2020) in jubilejnim, 10. Tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Organizirala jo je Čebelarska zveza Slovenije (pobudnica Tradicionalnega slovenskega zajtrka).

Poleg ministra Podgorška sta na njej sodelovala Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije. Irena Simčič iz Zavoda RS za šolstvo in Gabrijela Salobir iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Minister Podgoršek na novinarski konferenci ČZS

Minister Podgoršek na novinarski konferenci ČZS | Avtor: MKGP

Na novinarski konferenci so bili predstavljeni poudarki letošnjega dneva slovenske hrane in opisana desetletna pot Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Minister Podgoršek je predstavil letošnje aktivnosti Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ob dnevu slovenske hrane ter povedal, da bo letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk zaradi epidemioloških razmer ter šolanja na daljavo izveden drugače, kot doslej. "Predlagali smo, da šole ta petek pri pouku na daljavo dve šolski uri ali več namenijo vsebinam, povezanim z dnevom slovenske hrane," je pojasnil minister. Pri tem naj se šole osredotočijo na ozaveščanje o lokalno pridelani, slovenski hrani, o tem, koliko truda je vloženega v pridelavo, zakaj je hrana iz bližine boljša izbira, kakšna je vloga čebel in drugih opraševalcev ter zakaj je zajtrkovanje pomembno iz zdravstvenega vidika.

Vsi govorci na novinarski konferenci so si bili edini, da je hrana, ki jo pridelajo in predelajo naši kmetje, kmetijska in živilska podjetja ter zadruge zaupanja vredna. S tem, ko bomo praznovali dan slovenske hrane in se odločali za lokalno oziroma slovensko hrano jih bomo podprli njihovih naporih in izrazili naše spoštovanje do njihovega dela.

Dan slovenske hrane je torej predvsem priložnost za podporo lokalnim oskrbovalnim verigam, na področju nabave lokalnih živil v javnih zavodih pa je še veliko prostora za izboljšave.

Več o današnji novinarski konferenci na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije.