Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Kajzer na ministrskem sestanku Koalicije za medijsko svobodo o krepitvi in ohranjanju medijske svobode

Državni sekretar Tone Kajzer je sodeloval na prvem virtualnem ministrskem sestanku Koalicije za medijsko svobodo (Koalicija), ki sta ga gostili Kanada in Bocvana. Ministrski sestanek Koalicije predstavlja del druge Globalne konference o medijskih svoboščinah. Sestanku sta predsedovala sopredsedujoča Koaliciji minister za zunanje zadeve Kanade Francois-Philippe Champagne in minister za zunanje zadeve Združenega kraljestva Dominic Raab.
med pogovorom

Državni sekretar Tone Kajzer | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Kanada in Združeno kraljestvo sta na prvi Globalni konferenci za svobodo medijev julija 2019 ustanovili Koalicijo za svobodo medijev. Koalicija je partnerstvo 37 držav, ki si skupaj prizadevajo za svobodo in varnost medijev in novinarjev. Koalicija, kot mreža podobno mislečih držav, igra pomembno vlogo pri osveščanju in zagotavljanju varnosti novinarjev in medijskih delavcev po svetu.

Državni sekretar Kajzer je v svojem nastopu izpostavil podporo delu Koalicije. Naslovil je pomembno vlogo medijev in izjemen pomen njihovega odgovornega ravnanja. V nadaljevanju je izpostavil pomen krepitve in ohranjanja medijske svobode tudi v kontekstu pandemije covida-19 ter pomembno vlogo novinarjev pri posredovanju objektivnih informacij v zvezi z aktualnim razmerami, v katerih se nahajamo. Novinarjem in medijskim delavcem je potrebno zagotoviti ustrezno varnost in okolje, v katerem lahko odgovorno opravljajo svoje delo.

Medijska svoboda, dostop do informacij in neodvisnost medijev so bistveni elementi demokratične družbe. Svobodni mediji lahko pripomorejo k transparentnosti, odgovornosti in vladavini prava, sočasno pa spodbujajo sodelovanje civilne družbe v javnem življenju in političnem diskurzu ter prispevajo k večji osveščenosti v boju proti dezinformacijam.