Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. novembra 2020

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

 

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 11. 11. 2020 opravljenih 6.767 testiranj in potrjenih 1.925 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 28,45 odstoten, kar je manj kot prejšnji dan (29,5). V bolnišnicah se zdravi 1.210  oseb, od tega 197 na intenzivni negi, 93 bolnikov je bilo odpuščenih. Za posledicami COVID-19 je umrlo 41 oseb, od marca skupaj že 686.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 12. 11. 2020 vključenih 1.524 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb. Sodelovalo je tudi 380 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in komuniciral s poveljniki Civilne zaščite (CZ) na različnih nivojih. Izdal je Odredbo za zagotovitev pretakanja doniranega vodikovega peroksida v manjšo embalažo.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah. Večina štabov deluje v operativni sestavi ali so v pripravljenosti na domu.

Po potrebi zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin in nudijo informacije občanom. Pozivajo jih k spoštovanju preventivnih ukrepov. Evidentirajo, razporejajo in vključujejo prostovoljce v delo. Spremljajo situacijo v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Pomagajo pri zagotavljanju računalniške opreme za izvajanje pouka na daljavo ter usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake.

Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Delovne in rudniške nesreče

 Izpostava Kranj

Ob 16.31 je v gozdu v Radovni, občina Gorje, drevo delavcu zlomilo nogo. Reševalci Gorsko reševalne službe (GRS) Radovljica so poškodovanca imobilizirali in prepeljali do reševalnega vozila, s katerim so ga prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.18 so v Mrzlem Vrhu, občina Idrija, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ledine nudili pomoč pri reševanju obolele osebe do prihoda reševalcev NMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 22.01 so v Kamni Gorci, občina Rogaška Slatina, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj, odklopili akumulatorje, nudili pomoč poškodovanim do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Šmarje pri Jelšah, posuli cestišče z vpojnimi sredstvi in ga očistili. V nesreči so dve lažje poškodovani osebi oskrbeli na kraju.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.37 sta na Škofjeloški cesti v Medvodah trčili osebni vozili, pri čemer se je lažje poškodovala ena oseba. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 17.47 je v naselju Oštrc, občina Kostanjevica na Krki, prišlo do dimniškega požara na stanovanjskem objektu. Posredovali so gasilci PGD Kostanjevica na Krki in Prekopa, ki so požar pogasili, opravili pregled dimnika in ostrešja s termovizijsko kamero ter prezračili prostore.

Izpostava Celje

Ob 18.15 so se v Hramšah v občini Žalec vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Velika Pirešica so zavarovali kraj dogodka, izpraznili kurišče peči, pogasili tleče saje v dimniku ter delno očistili dimnik. Lastniku so odsvetovali kurjenje do strokovnega pregleda dimnika.

Izpostava Kranj

Ob 9.52 so na Idrijski cesti v Žireh zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Žiri so varovali objekt, dokler saje niso varno pogorele. Stanovalcem so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.18 so v naselju Opalkovo, občina Velike Lašče, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Velike Lašče in Karlovica so požar pogasili in pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.13 so na Vrtojbenski cesti v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Ob prihodu gasilcev Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica je ogenj že ugasnil. Gasilci so opravili pregled s termovizijsko kamero in domačim svetovali čiščenje dimnika.

Ob 19.19 so na Črnem Vrhu, občina Idrija, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci iz PGD Črni Vrh so požarišče le pregledali z termovizijsko kamero, ker se je požar sam pogasil.

Izpostava Postojna

Ob 18.38 so se v naselju Sveti Vid, občina Cerknica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Sveti Vid so goreče saje pogasili, deloma očistili dimnik ter preventivno pregledali dimniško okolico in del ostrešja. Odsvetovali so nadaljnje kurjenje do pregleda dimnika.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Postojna

Ob 19.37 je na Vilharjevi ulici v Postojni gorel smetnjak. Posredovali so gasilci PGD Postojna, ki so požar pogasili. Smetnjak je pogorel v celoti.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 11.32 so v čistilni napravi v Pečovniku v občini Celje opazili, da je med odpadno vodo pomešana neznana snov temno rdeče barve. Do izpusta v reko Savinjo še ni prišlo. Na kraju so posredovali gasilci Poklicne gasilske enote PGE Celje, uslužbenci čistilne naprave in policija. Obveščeni so bili dežurni Vodno gospodarskega podjetja (VGP) Drava, ribiška družina, inšpektorat za okolje in inšpektor za ribištvo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.07 je po robu travnika ob avtobusnem postajališču na Brnčičevi ulici v Ljubljani iz manjše posode iztekla manjša količina naftnega derivata. Gasilca GB Ljubljana sta zavarovala okolico, posodo zaprla, jo odstranila in s pivniki popivnala onesnaženo rušo travnika.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 11.01 so v Logu v občini Rogatec pri delu v gozdu našli protitočno raketo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Zahodnoštajerske ter Gorenjske in Ljubljanske regije sta raketo uničila na kraju najdbe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 12.32 so na Vrtnariji na Vrhniki gasilci PGD Vrhnika odprli vrata stanovanja, v katerem so našli mrtvo osebo.

Ob 15.28 so na Bognarjevi poti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s cerado pokrili streho, ki jo je včeraj poškodoval požar.

Ob 22.08 so v Polju v Ljubljani na gradbišču vrtca gasilci GB Ljubljana zatesnili vrtno cev za zalivanje, ki je puščala in motila stanovalce okoliških večstanovanjskih hiš.

Izpostava Maribor

Ob 7.29 je v Ulici Moše Pijade v Mariboru zaradi okvare na vodovodni napeljavi iztekala voda po stanovanju. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zaprli glavni vodovodni ventil v objektu in izteklo vodo izčrpali iz stanovanja.

Ob 18.57 so v gozdu v bližini naselja Ciringa, občina Kungota, gasilci PGD Zgornja Kungota nudili pomoč onemoglemu občanu in ga pospremili domov.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/