Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Kajzer s poljskim kolegom o izgradnji nove prometne in energetske infrastrukture v Srednji Evropi

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Tone Kajzer se je danes preko avdio-video povezave pogovarjal z namestnikom ministra za zunanje zadeve Republike Poljske Pawłom Jabłońskim. Pogovarjala sta se predvsem o gospodarskem sodelovanju in o trenutnih aktivnostih obeh držav v okviru pobude Tri morja, obenem pa sta naslovila tudi druge teme.
med pogovorom

Državni sekretar Tone Kajzer na AVK z namestnikom poljskega ministra za zunanje zadeve Pawłom Jabłońskim | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo nad partnerskimi odnosi med državama in nad dobrim gospodarskim sodelovanjem obeh držav, ki se iz leta v leto krepi. Strinjala sta se, da sodelovanje na področju infrastrukturnih projektov predstavlja velik potencial za nadaljnjo krepitev sodelovanja. Ob tem sta izpostavila pomen pobude Tri morja, ki je namenjena koordinaciji in financiranju infrastrukturnih projektov v Srednji Evropi.

Državni sekretar Kajzer je ob tem izpostavil, da Slovenija aktivno sodeluje v pobudi Tri morja, saj se zaveda, da je moderna fizična in digitalna infrastruktura ključni pogoj za nadaljnji gospodarski razvoj Srednje Evrope. Izrazil je zadovoljstvo, da je bil v okviru pobude ustanovljen poseben sklad za financiranje regionalnih projektov, in obvestil, da bo Slovenija vanj vložila 23 milijonov evrov.

Ob tem je dejal, da Slovenija želi krepiti sodelovaje s Poljsko na področju infrastrukturnih projektov, ki so v skupnem interesu obeh držav. Kot enega takih je izpostavil izgradnjo drugega tira železniške proge med Koprom in Divačo, saj ta spada v baltsko-jadranski železniški koridor, ki povezuje koprsko pristanišče s pristanišči na severu Poljske.

Državni podsekretar Jabłoński je ob tem menil, da ustanovitev sklada dokazuje, da se pobuda iz zgolj političnega projekta vedno bolj razvija tudi v gospodarski projekt. Ob tem je obvestil, da namerava Poljska poleg prvotnega prispevka še povečati svoj finančni vložek v skladu. Izgradnja modernih infrastrukturnih povezav med severom in jugom Srednje Evrope je eden izmed strateških ciljev Poljske. Ob tem je dodal, da je poleg transportnih in energetskih povezav ključnega pomena tudi dobra digitalna povezanost, kar je pogoj, da se bo regija lahko v prihodnosti izkazala za središče znanstvenih dosežkov. Sogovornika sta se strinjala, da je hkrati z izgradnjo infrastrukture za prenos podatkov potrebno posebno pozornost posvečati kibernetski varnosti.