Skoči do osrednje vsebine

PKP6 je ocenjen na 1 milijardo evrov pomoči gospodarstvu in državljanom

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za finance Andrej Šircelj, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Daniel Grabar ter vladni govorec Jelko Kacin.

V torek je bilo ob rekordnih 7515 testiranjih potrjenih 2217 testov, delež pozitivnih je bil 29,5 odstotka. Umrlo je 40 ljudi, največ doslej, 34 v bolnišnicah in 6 v domovih.

V bolnišnicah je hospitaliziranih 1192 ljudi, pri čemer za včeraj bolnišnice beležijo 96 odpustov, a je bilo novo sprejetih 151 bolnikov, zato se je ob 34 smrtih, število hospitaliziranih kljub temu povečalo za 21. Na intenzivni negi so 202 bolniki, kar je pet več kot dan pred tem.

14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev se povečuje v Pomurju, kjer je že presegla 1500 pozitivnih primerov, na Gorenjskem pa je v zadnjih dneh padla z 2000 pod 1600 pozitivnih primerov.

Podatki po občinah pokažejo, da je bilo v Murski Soboti včeraj 31, v Beltincih 26 in na Ptuju 27 novih pozitivnih primerov. Na Gorenjskem so podatki naslednji: Kranj 67, Jesenice 43, Radovljica 38, Škofja Loka 32, Tržič 26, Preddvor 20, Bled 13 in Bohinj 10. Na mejah regije pa Idrija 30, Domžale 43 in Kamnik s 44 primeri. V Celju imamo 30 pozitivnih oseb, v Slovenski Bistrici kar 71, Velenju 59, Žalcu 22, Novem mestu 66, Trebnje 25 in Zagorju ob Savi 20.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je bilo po besedah Grabarja včeraj zasedenih 147 navadnih postelj, 23 od teh je bilo na intenzivnih oddelkih, večina teh bolnikov je umetno ventilirana. V bolnišnici zdravijo na dobrih 140 posteljah tudi takšno število navadnih ne-covid pacientov.

Do danes so obravnavali 295 covid bolnikov. Žal so njihove kapacitete od sredine preteklega tedna popolnoma zasedene, zato so v zadnjih desetih dneh premestili skupaj 18 pacientov v druge zdravstvene ustanove, največ v Novo mesto in Brežice. Včeraj so premestili tudi 22-letno hudo bolno pacientko v UKC Ljubljana.

Med zdravstvenim osebjem je bilo do danes 116 covid pozitivnih, 30 se jih je že vrnilo, 86 jih je trenutno odsotnih. Beležijo še 130 drugih bolniških, skupaj je odsotnih 202 zaposlenih iz delovnega procesa, v katerega pa imajo vključenih tudi 12 izvajalcev zdravstvene nege iz drugih zdravstvenih ustanov.

Nosilec šestega protikoronskega paketa (PKP6) minister Šircelj je poudaril, da s proti koronskimi paketi skuša država pomagati gospodarstvu, posredno s tem tudi državljanom. Tako je minister navedel primerjavo, da je bilo v maju nekaj več kot 90.000 brezposelnih, v oktobru je to število nižje, saj je v evidence vpisanih 83.000 iskalcev zaposlitve. Ukrepi so ciljani na posamezne prizadete dejavnosti, od teh najbolj izstopajo storitvene dejavnosti, kot sta turizem in gostinstvo.

Med ukrepi v sklopu ministrstva za finance izstopa poroštvena shema, ki je sicer podjetja v večjem obsegu še ne uporabljajo, a bo do tega prišlo, ko se bodo podjetja odločala za nove investicije oziroma prestrukturiranja. V tem trenutku podjetja iščejo predvsem likvidnostne kredite, ki pa jih uspešno ponujajo tudi banke same. Od ukrepov izstopa tudi ukrep odloga plačil davkov in prispevkov.

Konkretne rešitve v zakonu so pisane na kožo delovno intenzivnih panog, kot sta turizem in industrija srečanj, je o ukrepih spregovoril Počivalšek. Poleg ukrepov subvencioniranja čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa in državnih poroštev za bančne kredite vlada uvaja tudi nove ukrepe, s katerimi bo podjetjem delno pokrila njihove fiksne stroške, kar je v prejšnjih paketih manjkalo. Med te sodijo najemnine, nadomestila stavbnih zemljišč, stroški zavarovalnih premij, stroški energije. S tem ukrepom vlada pomaga tudi industriji srečanj.

Počivalšek je poudaril, da je največja potrditev, da so dosedanji ekonomsko-socialni ukrepi uspešni, v zelo visokih bonitetnih ocenah, ki jih uživa Slovenija pri mednarodnih finančnih institucijah. To je vladi omogočilo tudi izjemno ugodno zadolževanje.

Uveljavitev dviga minimalne plače s 1. 1. 2021 bi lahko povzročila dodatnih 10.000 brezposelnih, in to v geografskih območjih in dejavnostih, kjer bi si ljudje težje našli druge, nove zaposlitve. Zato si ministrstvo prizadeva, da bi s sindikati našli rešitev o odlogu uveljavitve. Ministrstvo tako delodajalce kot delojemalce vabi k dialogu in zavrača kritiko sindikatov, da se minister preko strateškega sveta na ministrstvu, v katerem sodelujejo predstavniki gospodarstva in zbornic, bolj pogovarja z eno stranjo, drugo stran pa zanemarja.

Minister bo na četrtkovi redni seji vlade spodbujal iskanje kompromisa med zahtevami ministra za zdravje Gantarja po uveljavljanju dodatnih omejevalnih ukrepov in na drugi strani interesi njegovega ministrstva, da bi poskušali nekatere ukrepe sproščati. Verjame, da je vlada ves čas krize odločitve sprejemala premišljeno in strokovno in tako bo delovala tudi vnaprej.