Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministrice dr. Jaklitsch s slovensko manjšino v Italiji na temo jaslične oskrbe v slovenskem jeziku

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes prek videokonference srečala s predstavniki slovenske manjšine v Italiji. S sogovorniki je spregovorila o potrebni širitve ponudbe slovenskih jasli za otroke.
Za mizo, pred računalnikom.

Ministrica s strokovno sodelavko med sestankom. | Avtor: USZS

1 / 2

Videokonference so se poleg predsednikov obeh krovnih organizacij Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij Ksenije Dobrila in Walterja Bandlja udeležili še vodja Urada za slovenske šole pri Deželnem šolskem uradu Igor Giacomini, pedagoška svetovalka z Zavoda RS za šolstvo Andreja Duhovnik Antoni, strokovni svetovalec z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Roman Gruden, ravnatelja dijaških domov v Trstu in Gorici Gorazd Pučnik in Kristina Knez, predsednica Sklada Mitja Čuk Stanislava Sosič in vodja Sindikata slovenske šole Katja Pasarit.

Sogovorniki so se strinjali, da je predšolska vzgoja v slovenskem jeziku ključna ne le za krepitev znanja slovenskega jezika, pač pa tudi za obstoj in razvoj same slovenske skupnosti v Italiji, obenem pa je treba imeti pred seboj tudi celotno vertikalo izobraževanja v slovenskem jeziku (tudi v osnovni in srednji šoli). Področje jezika, vzgoje, šolstva in pošolskih dejavnosti je zagotovo široko in zahteva poglobljeno analizo in ustrezno strategijo, zato so se sogovorniki strinjali, da se bodo tematike lotili po korakih.

Dogovorili so se, da krovni organizaciji skupaj s ključnimi sogovorniki na tem področju za posamezno pokrajino oblikujejo delovne skupine in na podlagi analize obstoječega stanja pripravijo predlog strategije, ki bo celovito urejala to problematiko. V prvi fazi bodo preučili tudi možnosti za širitev že obstoječe jaslične ponudbe ter morebitno dodatno ponudbo tam, kjer je to najbolj potrebno in najlažje izvedljivo.

Na sestanku, ki je bil konstruktiven, so se sogovorniki tudi dogovorili, da se bodo tovrstna srečanja nadaljevala tudi v prihodnje.