Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Podgoršek na spoznavnem srečanju z novim predsednikom Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je včeraj sestal z novim predsednikom Kmetijsko gozdarske zbornice (KGZS) Romanom Žgeličem. Na t.i. spoznavnem sestanku sta si minister in predsednik KGZS izmenjala mnenja in stališča o ključnih vsebinah, ki so pomembne za slovenski kmetijski in gozdarski sektor ter dogovorila nadaljnje operativno sodelovanje.
Srečanje minister Podgoršek - direktor KGZS Žveglič

Srečanje minister Podgoršek - direktor KGZS Žveglič | Avtor: MKGP

KGZS je nevladna institucija, ki zastopa javni interes, interese panoge in članov KGZS za zagotavljanje razvoja kmetijstva, gozdarstva in podeželja ter zdravega okolja in zdrave varne hrane za celotno prebivalstvo. Je najpomembnejši sogovornik Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, deležnik v procesih usklajevanja, priprav in koordinacije predpisov, strateških in drugih dokumentov ter aktivnosti na področju kmetijstva, razvoja podeželja in gozdarstva. Za novega predsednika so člani Sveta KGZS konec oktobra za predsednika izvolili Romana Žvegliča.

V času epidemije covid-19 je področje kmetijstva močno občutilo krizo, z mnogimi protikoronskimi ukrepi od spomladi do sedaj se je pomagalo sektorju, da so številne kmetije lahko preživele. Minister in predsednik KGZS sta se srečala z namenom, da postavita operativne smernice za nadaljnje delo ministrstva in KGZS, ki je še posebej pomembno v času zdravstvene krize, da se sektorju nudi podporo še naprej, s ključnim ciljem, da bo veriga preskrbe s hrano stabilna. V pogovoru sta se dotaknila tudi nekaterih pomembnejših vsebin, ki bodo v prihodnje predmet tesnega sodelovanja obeh, med katere sodi priprava novih protikoronskih ukrepov, zemljiška zakonodaja, priprava strateškega načrta za Skupno kmetijsko politiko, sledljivost oziroma evidence na kmetijskih gospodarstvih, vzajemni sklad in druge vsebine.

Dogovorila sta nadaljnje tesno sodelovanje, tako na osebnem nivoju med ministrom in predsednikom, kakor na operativnem nivoju sodelavcev obeh institucij.