Skoči do osrednje vsebine

Mednarodne arhitekturne nagrade Konstruktivne Alpe 2020 so podeljene - podnebno ozaveščena kultura gradnje na območju Alp

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Švica in Kneževina Lihtenštajn sta 6. novembra 2020 že petič podelili mednarodno arhitekturno nagrado za trajnostno gradnjo in prenovo na območju Alp Konstruktivne Alpe. Strokovna žirija je pregledala 328 projektov in izbrala deset najboljših novogradenj oziroma prenov za katere so arhitekti in arhitekte s posebno skrbnostjo izbrali naravne materiale in upoštevali gradbeno tradicijo alpskega prostora.

Izbrani projekti so lep primer, kako lahko arhitektura združuje estetsko kakovost in ‘zdravo pamet’ pri upoštevanju zahtev za varstvo podnebja. Prvi trije nagrajenci – Biotehniški šolski center v St. Gallnu, montažna hala v Vorarlbergu in prenovljeno gorsko gostišče v Glarusu – si delijo nagradni sklad v višini 50.000 evrov. Letos je prvič med prijavljenimi projekti svojega zmagovalca izbrala tudi javnost. Slovenski projekti niso bili nagrajeni, je pa bil v ožji izbor uvrščen projekt prenove alpskega skednja v Stari Fužini v Bohinju.

Prvo nagrado je strokovna žirija podelila biotehniškemu šolskemu središču (2019) v Salezu v kantonu St. Gallen. Slednji je v projektu skupaj z arhitektom Andyjem Sennom postavil nova merila glede učinkovitega odzivanja na podnebne spremembe. Projekt je žirijo prepričal, saj dosledno in inteligentno upošteva načelo nizkotehnološke izdelave,  karseda enostaven način gradnje za dolgo življenjsko dobo. Druga nagrada je odšla v predarlški Reuthe, prejela pa jo je novogradnja montažne hale (2017) mizarskega podjetja Zimmerei und Tischlerei Kaufmann. Objekt, ki stoji ob robu Bregenškega gozda, je primer stavbe s predelano nosilno konstrukcijo iz bukovine, nameščeno na betonske nosilce. Neobičajna nosilna konstrukcija omogoča ploščato obliko hale, obenem pa predstavlja najvišjo leseno arhitekturo v Alpah. Tretjo nagrado je strokovna žirija namenila prenovljenemu gorskemu gostišču Ortstockhaus v Braunwaldu. Objekt, ki ga je leta 1931 projektiral glaruški arhitekt Hans Leuzinger, velja za ikono med stvaritvami sodobne arhitekture v Alpah. Arhitekti so se prenove lotili z veliko mero spoštovanja do spomeniško zaščitenega objekta. Na 1772 metrih nadmorske višine je tako zrasla stavba, ki je odličen zgled uresničevanja trajnostnega razvoja turizma.

V okviru letošnjega razpisa nagrade Konstruktivne Alpe/Constructive Alps se prvič predstavlja tudi zmagovalec po izboru javnosti, ki je lahko svoj glas namenila enemu od prijavljenih projektov. Najvišje število glasov je prejel kongresno-prireditveni center v italijanskem Agordu, ki sta ga projektirala Studio Botter in Studio Bressan. Lesena konstrukcija objekta se mojstrsko prepleta z regionalno gradbeno tradicijo, veličina koncepta gradnje pa se nanaša na lepoto dolomitske krajine, ki tako postane ključna tema.

Nagrajeni projekti:

  • dom skupnosti sv. Uršule, Brig, Švica
  • gostišče Hergiswald, Kriens. Švica
  • gospodarsko poslopje Josefa Weissa, Dornbirn, Avstrija
  • domačija Gugg, Brannenburg, Nemčija
  • Contrada Bricconi, Oltressenda Alta, Italija
  • Immeuble Le Solaris, Grenoble, Francija
  • gorska kapela Kendlbruck, Ramingstein, Avstrija

Več informacij