Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Podgoršek obiskal podjetje Meso Kamnik

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek je včeraj obiskal podjetje Meso Kamnik, kjer so bili zaradi okužb s covid-19 v proizvodnji primorani le to zaustaviti. Vodstvo podjetja je ministra podrobneje seznanilo s posledicami, ki jih prinaša ustavitev proizvodnje, prisluhnil pa je tudi predlogom za reševanje akutnih in tudi drugih težav v tem sektorju. Minister je izrazil veliko skrb, ki jo prinaša porast okužb tudi med živilskopredelovalnimi obrati, obenem pa je poudaril svojo zavezanost za pomoč in reševanje v okviru svojih zmožnosti in pristojnosti.
Minister dr. Podgoršek na obisku podjetja Meso Kamnik

Minister dr. Podgoršek na obisku podjetja Meso Kamnik | Avtor: MKGP

1 / 2

V času, ko se Slovenija ponovno sooča z epidemijo covid-19, je še posebej pomembna stabilna lokalna samooskrba s kmetijskimi in živilskimi proizvodi ter delujoča dobavna veriga oskrbe s hrano. Ob spremenjenih zdravstvenih razmerah se tudi živilsko predelovalna industrija sooča z veliki težavami. Nedolgo nazaj je podjetje Pivka perutninarstvo reševalo proizvodnjo zaradi okužb, trenutno pa se s tem soočajo z zaprtjem tudi v podjetju Meso Kamnik.

Minister dr. Jože Podgoršek je že v nedavnem pismu deležnikom mesnopredelovalne industrije izrazil posebno skrb, ki jo prinaša porast okužb za panogo in da trenutno temu posveča posebno pozornost. Zato je želel od vodstva podjetja tudi osebno slišati in se seznaniti s težavami ter proaktivno pristopiti k iskanju rešitvam. Vodstvo podjetja Meso Kamnik je ministra ob obisku seznanilo s posledicami zaradi zaustavitve proizvodnje po okužbah med zaposlenimi, kakor tudi s širšimi posledicami epidemije na panogo, ki traja že od pomladi. Ob tem so predlagali nekatere rešitve, ki bi trenutno situacijo in tudi panogo nasploh, pomagalo obdržati na stabilni ravni ali celo pomagalo preživeti podjetjem. Gre za iskanje rešitev na področju odprave ali zmanjšanja administrativnih ovir, izvajanja nadzora nad goljufijami pri poreklu blaga, uvedba morebitnih evidenc sledljivosti, javnih razpisov, možnostmi dodatnega skladiščenja zalog ter sodelovanju med podjetji, institucijami in državo.

Minister je med drugim predstavil tudi druge pomembne vsebine za panogo, kot je priprava na novo Skupno kmetijsko politiko, predvidene spremembe ali priprave novih predpisov ter "protikoronske" ukrepe. Vodstvo podjetja je ministra seznanilo tudi z njegovim poslovanjem in razvojnimi načrti.