Skoči do osrednje vsebine

Slovenija je namenila humanitarno pomoč državam v razvoju ob soočanju s posledicami covida-19

Pandemija covida-19 je povzročila poslabšanje življenjskih razmer v svetu, še posebej v državah v razvoju, zato je Vlada Republike Slovenije danes sprejela odločitev, da nameni humanitarno pomoč prizadetim, in sicer preko Svetovnega programa za hrano, Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) in Caritas Internationalis.

dekorativna slika

Pomoč ljudem v stiski v času pandemije covida-19 v Karitas Severna Makedonija | Avtor Karitas

Pandemija covida-19 je s 47 milijoni okuženih ljudi in z več kot 1,2 milijona smrtnih žrtev privedla do izredne situacije v svetu. Gre za eno največjih svetovnih kriz v zadnjih desetletjih. Situacija je še posebej težka v državah v razvoju in državah, ki se soočajo s humanitarnimi krizami. Le-te se borijo s pandemijo in njenimi posledicami, vključno z lakoto, ob številnih razvojnih in humanitarnih izzivih, kot so slabe higienske razmere, neustrezen zdravstveni sistem in pomanjkanje zdravil. Zaradi oslabljenega gospodarskega sistema in slabih zdravstvenih razmer, ki vladajo v državah v razvoju, bi stopnjevanje pandemije lahko privedlo do katastrofalnih posledic za celoten svet in korak nazaj v prizadevanjih za uresničevanje Agende za trajnostni razvoj do leta 2030.

Na podlagi naraščajočih potreb je Vlada Republike Slovenije sklenila, da nameni humanitarni prispevek v višini 45.000 evrov Svetovnemu programu za hrano kot odziv na Globalni odzivni načrt za covid-19 ter prispevek v višini 50.000 evrov za naslavljanje humanitarnih potreb v Severni Makedoniji. Prispevek je enakomerno razdeljen med ICRC in Caritas Internationalis, pri čemer bodo sredstva prioritetno usmerjena za humanitarno pomoč najbolj ranljivim družbenim skupinam.

Omenjeni prispevek predstavlja dodaten odziv Slovenije na naraščajoče potrebe zaradi pandemije v državah v razvoju. Na podlagi reprogramiranja vseh razvojnih in humanitarnih projektov v letošnjem letu, prispevkov preko mednarodnih organizacij ter ob donacijah materialne pomoči je Slovenija za odziv na covid-19 v državah v razvoju namenila skupno 1,22 milijona evrov.