Skoči do osrednje vsebine

Bilateralne konzultacije na ravni generalnih direktorjev za zadeve EU s Portugalsko

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Generalna direktorica Direktorata za zadeve EU Barbara Sušnik je danes opravila bilateralne konzultacije z generalnim direktorjem za zadeve EU na portugalskem zunanjem ministrstvu Ruijem Vinhasom. Zaradi trenutnih razmer so konzultacije potekale preko videokonference. Teme pogovorov so zajemale dvostranske odnose, aktualna evropska vprašanja ter priprave na predsedovanje Svetu EU, kjer državi, skupaj z Nemčijo, sodelujeta v aktualnem triu predsedstev.

Sogovornika sta uvodoma izrazila zadovoljstvo nad dobrim in tesnim sodelovanjem med državama, ki se je v kontekstu zaporednih predsedovanj Svetu EU (Portugalska bo predsedujoča v prvi polovici leta 2021, Slovenija pa v drugi polovici leta 2021) še dodatno okrepilo in potrdila interes za nadaljevanje redne izmenjave obiskov na visoki ravni, ko bodo epidemiološke razmere to dopuščale.

V pogovoru sta izmenjala informacije o trenutnem epidemiološkem stanju v obeh državah ter sprejetih ukrepih za zajezitev pandemije covida-19. Slovenija in Portugalska se strinjata z nujnostjo nadaljevanja tesne koordinacije ukrepov na ravni EU. Izmenjala sta tudi poglede glede aktualnih evropskih tematik: konference o prihodnosti Evrope, iskanja dogovora o predlogu pakta o migracijah in azilu, stanju na področju vladavine prava v EU in njenih državah članicah ter stanju v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom. 

Portugalska stran je predstavila svoje prioritete predsedovanja: nadaljnji ukrepi za boj proti pandemiji, zlasti na gospodarskem področju, krepitev zdravstvene in socialne Evrope, boj proti podnebnim spremembam ter krepitev digitalne Evrope. Na področju zunanjih odnosov EU bo Portugalska posebno pozornost namenjala sodelovanju z Afriko in Latinsko Ameriko.

Generalna direktorja Sušnik in Vinhas sta se strinjala, da trenutna kriza bistveno vpliva tako na priprave kot na samo izvedbo predsedovanja, kar predstavlja dodaten izziv obema državama. Portugalska stran je predstavila tudi svoje izkušnje priprav na predsedovanje, ki ga začenja čez manj kot dva meseca, in način koordinacije evropskih zadev med predsedovanjem.