Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan s člani slovenske delegacije v Odboru regij o možnostih sodelovanja med predsedovanjem Slovenije Svetu EU 2021

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan se je danes v okviru priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU virtualno sestal s člani in nadomestnimi člani slovenske delegacije v Odboru regij.
skupinska fotografije preko aplikacije Zoom

Udeleženci sestanka | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Slovenskim predstavnikom v Odboru regij, posvetovalnem telesu EU, ki ga sestavljajo regionalni in lokalni predstavniki iz vseh 27 držav članic, je državni sekretar Dovžan predstavil predvidene prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta 2021. Med temi je izpostavil krepitev odpornosti Evropske unije, njeno gospodarsko prenovo s poudarkom na digitalnem in zelenem prehodu, krepitev Unije, utemeljeno na vladavini prava in ohranjanju evropskega načina življenja, ter varno EU, ki bo zanesljiv in dober partner v soseščini in svetu. Ob upoštevanju teh ciljev si bo Slovenija posebej prizadevala prispevati k močnejši in bolj odporni Evropski uniji, ki se bo zmožna učinkoviteje spopadati s kriznimi situacijami, kamor poleg pandemij sodijo tudi kibernetska varnost in nezakonite migracije.

Državni sekretar Dovžan je poudaril pomen povezanosti predsedstva s člani nacionalne delegacije v Odboru regij, ki bodo partner Ministrstva za zunanje zadeve pri promociji Slovenije, preko osrednje teme sodelovanja z Odborom regij pa tudi pri implementaciji prioritet slovenskega predsedovanja.

V okviru načrtovanega sodelovanja so sogovorniki pod vodstvom dr. Ivana Žagarja državnega sekretarja Dovžana informirali o delu Odbora v času pandemije. Dogovorili so se, da bodo v prihodnje okrepili sodelovanje in izmenjavo stališč.