Skoči do osrednje vsebine

Posebna pozornost za najbolj ranljiva podjetja

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na današnji video konferenci s predsednikom Gospodarske zbornice Slovenije Boštjanom Gorjupom predstavil ukrepe, ki so predvideni v šestem protikorona paketu (PKP6).

Vlada bo šesti protikoronski paket pripravila do konca tedna in se v njem z novimi ciljnimi ukrepi posebej osredotočila na tiste panoge, ki so zaradi epidemije najbolj prizadete. Posebno pozornost pa bo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo posvetilo majhnim in srednjim podjetjem, ki so najbolj ranljiva in bodo zato deležna posebne zaščite.

“Tako kot smo to uspešno naredili spomladi, bomo tudi v prihodnjih mesecih zagotovili ohranjanje socialne stabilnosti in delovnih mest,” je ob tem izpostavil minister Zdravko Počivalšek. “Kljub zaostrovanju gospodarskih trendov ima Slovenija še vedno stabilne javne finance in likviden bančni sistem. Posebej bi želel pomiriti majhna in srednja podjetja, saj razumemo njihovo izjemno stisko in ranljivost v teh norih razmerah.”

Poleg podaljšanja nekaterih že sprejetih ukrepov, kot je denimo moratorij za kredite, ministrstvo predvideva tudi nove rešitve, med katerimi je ključno subvencioniranje fiksnih stroškov za najbolj prizadeta podjetja ter odpis najemnin tam, kjer je lastnik država ali lokalna skupnost. Poleg tega zaradi posebnih razmer ministrstvo predlaga tudi uzakonitev izvajanja virtualnih skupščin podjetij, saj je sicer njihovo delovanje v času epidemije pomembno ohromljeno. Ministrstvo podpira tudi predlog Gospodarske zbornice Slovenije, da se zaradi izjemne situacije za dve leti preloži uveljavitev določb Zakona o minimalni plači, ki predvideva njen dvig z začetkom prihodnjega leta, kar bi lahko ogrozilo številna delovna mesta. Podrobnosti predlaganih ukrepov za PKP6 bodo znane po potrditvi predloga zakona na vladi, ki bo predvidoma ta konec tedna.

Dosedanji protikrizni paketi ukrepov so zagotovili socialno stabilnost prebivalcev in preživetje podjetij ter ohranitev delovnih mest. Uspešnost dosedanjih ukrepov poleg makroekonomskih kazalcev najbolj potrjujejo visoke bonitetne ocene Slovenije s strani mednarodnih finančnih institucij. Ti dosežki so zgradili trden temelj zaupanja gospodarstva, ki v partnerstvu in dialogu z vlado usklajuje tekoče rešitve za preživetje kriznih mesecev in načrte za prihodnje okrevanje gospodarstva.