Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Kajzer na letni Sredozemski konferenci OVSE

Državni sekretar Tone Kajzer je danes sodeloval na letni Sredozemski konferenci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Pod okriljem švedskega predsedovanja skupini sredozemskih partnerjev za sodelovanje OVSE je letošnja konferenca potekala na temo Spodbujanje varnosti v sredozemski regiji OVSE skozi trajnostni razvoj in ekonomsko rast med pandemijo covida-19.
na virtualni konferenci

Državni sekretar Tone Kajzer | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Državni sekretar Kajzer je nastopil v segmentu na visoki ravni pod naslovom Celovit odziv na trenutne varnostne izzive: krepitev varnosti skozi trajnostni razvoj in ekonomsko rast med pandemijo covida-19. V govoru je poudaril, da Slovenija kot sredozemska država zelo ceni Sredozemsko partnerstvo OVSE, ki vključuje partnerice Maroko, Tunizijo, Alžirijo, Egipt, Izrael in Jordanijo ter spomnil, da je varnost v Evropi tesno povezana z varnostjo v celotnem Sredozemlju.

Državni sekretar Kajzer je spomnil na prispevek Slovenije tudi skozi Evro-sredozemsko univerzo (EMUNI) in opozoril, da je za »stabilizacijo« sredozemske regije, ki ima toliko potencialov in virov, potreben uravnotežen in celovit pristop. Za sprostitev teh potencialov se moramo učinkovito soočiti z množično brezposelnostjo in naraščajočimi socialnimi razlikami, netrajnostnimi vzorci proizvodnje in porabe, omejenimi viri, kot je voda, poslabšanjem okolja in drugimi izzivi in priložnostmi, ki se kažejo tudi skozi hitro potekajočo digitalizacijo.

Samo s krepitvijo gospodarskega razvoja in – še pomembneje – z izobraževanjem in krepitvijo zmogljivosti, spodbujanjem dobrega upravljanja, krepitvijo zaupanja, spoštovanjem in uveljavljanjem človekovih pravic ter spodbujanjem enakosti med moškimi in ženskami se lahko vzpostavi nova paradigma trajnostnega razvoja.