Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2.novembra 2020

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

 1.POVZETEK POROČILA

V Sloveniji je bilo 1. 11. 2020 opravljenih 2.244 testiranj in potrjenih 557 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 24,82 odstoten, kar je manj kot prejšnji dan (27,91). V bolnišnicah se zdravi 868 oseb, od tega jih je 135 na intenzivni negi. Za posledicami COVID-19 je umrlo 25 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 2. 11. 2020 vključenih 1686 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

 2.POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH / KLJUČNI POUDARKI

Poveljnik Civilne zaščite RS je komuniciral s predstavniki regijskih štabov CZ. Usklajeval je pomoč pri zagotavljanju materialno-tehničnih sredstev za upravičence.

Prostovoljnim organizacijam v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami je izdal poziv za evidentiranje prostovoljcev z ustreznim znanjem za bolničarje za potrebe izvajanja pomoči zdravstvu ali Doma starejših občanov.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah in nadaljujejo z izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Pomagajo predvsem pri nadzoru in pozivanju občanov k spoštovanju preventivnih ukrepov na javnih krajih, igriščih in športnih površinah.

Pozorno spremljajo situacijo v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Sodelujejo pri iskanju rešitev in lokacij za vzpostavitev dodatnih rdečih con, pridobivanju ustreznega kadra za pomoč v ustanovah, kjer število okuženih še vedno narašča, ter iskanju namestitvenih kapacitet za zdravstvene delavce.

Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.23 se je v Vučji Gomili v občini Moravske Toplice prevrnil traktor in poškodoval traktorista. Gasilci prostovoljnega gasilskega društva Murska Sobota so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem nujne medicinske pomoči Murska Sobota pri oskrbi poškodovanca.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.19 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči Brnik na krovu poletela v Bovec, od koder je prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 9.14 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Grlincev  v občini Juršinci v UKC Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Maribor

Ob 18.48 je v naselju Stanovsko, občina Poljčane, voznik z motornim kolesom trčil v stroj za baliranje sena in ostal ukleščen pod njim. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, potegnili voznika izpod stroja in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečenca ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 22.12 je v naselju Lancovo, občina Radovljica, zagorel pepel v kuhinji objekta, ki so ga lastniki odstranili iz krušne peči. Gasilci PGD Lancovo, Radovljica in Podnart so prostor pregledali s termovizijsko kamero, prezračili cel objekt in iznesli ožgane predmete ter pepel.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.47 je na Rakovniku v občini Medvode zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Sora in Preska - Medvode, ki so požar v dimniku pogasili. Ko so dimnik ohladili so ga pregledali in očistili.

Ob 12.44 je v Livoldu, občina Kočevje, v servisni delavnici za popravilo vozil na avtomobilskem dvigalu zagorelo osebno vozilo, ogenj se je razširil na nadstrešek in ostrešje objekta velikosti 20 x 20 metra. Požar so pogasili gasilci PGD Livold in Kočevje.

Ob 21.37 so na Ljubljanski cesti v Horjulu gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Horjul, očistili dimno tuljavo in pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 8.36 so v naselju Bukovje, v občini Postojna, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Studeno so zavarovali kraj dogodka, počakali do izgoretja saj, pregledali dimnik in njegovo okolico ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 22.02 je v naselju Mala Nedelja, občina Ljutomer, na avtobusnem parkirišču zagorel avtobus. Gasilci PGD Mala Nedelja, Precetinci, Radoslavci in Ljutomer so pogasili požar ,odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle tekočine. Požar je skoraj v celoti uničil avtobus.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.42 je v naselju Čeče, občina Trbovlje, zagorelo osebno vozilo. Požar, ki je vozilo uničil, so pogasili gasilci PGD Čeče in Trbovlje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 12.29 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje pogasili goreč štor.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 6.23 je v ulici za Progo v Ljubljani gorel zabojnik za mešane komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Kozarje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 10.44 je v Sokolski ulici v Mariboru iz tovornega vozila iztekla manjša količina hidravličnega olja. Gasilci JZ GB Maribor so z vpojnim sredstvom posuli izteklo tekočino, delavci komunalnega podjetja pa počistili cestišče. Do onesnaženja okolja ni prišlo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Maribor

Ob 17.08 so v Groharjevi ulici v Mariboru gasilci Javnega zavoda gasilske brigade Maribor ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala obolela oseba in jo predali reševalcem NMP v oskrbo.

Izpostava Ptuj

Ob 16.15 so v naselju Mala vas pri Ormožu, občina Sveti Tomaž, gasilci PGD Koračice razžagali in odstranili drevo, ki je nevarno viselo na cesto in oviralo promet.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.51 se je na Savinjski cesti v Trbovljah v sobo stanovanja zaklenil otrok. Gasilci PGD Trbovlje so s tehničnim posegom vrata odklenili in omogočili mami dostop do otroka.

 

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/