Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 31. oktobra 2020.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

 1. POVZETEK POROČILA

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) podatkovnega portala (https://www.nijz.si/sl/podatki) je bilo 30. 10. 2020 opravljenih 6.710 testiranj in potrjenih 1.796 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 26,77 odstoten, kar je nekoliko manj kot prejšnji dan (28,23). V bolnišnicah se zdravi 779 oseb, od tega jih je 122 na intenzivni negi. Za posledicami COVID-19 je umrlo 23 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 31. 10. 2020 vključenih 676 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

2. POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH / KLJUČNI POUDARKI

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) RS je komuniciral s predstavniki regijskih štabov CZ.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. O posebnih aktivnostih, povezanih z obvladovanjem širjenja koronavirusa, danes ne poročajo.

Regijski in občinski štabi CZ spremljajo razmere v regijah oziroma po občinah in nadaljujejo z izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Ukrepajo po potrebi, v teh dneh predvsem kontrolirajo spoštovanje ukrepov na pokopališčih in pozivajo občane, naj obisk pokopališča po možnosti preložijo na kasnejši čas, ko bo epidemiološka slika ugodnejša.

Pozorno spremljajo situacijo v domovih za starejše občane, socialno varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih, kjer opažajo povečanje okužb. Sodelujejo pri iskanju rešitev in lokacij za vzpostavitev dodatnih rdečih con, pridobivanju ustreznega kadra za pomoč v teh ustanovah in iskanju namestitvenih kapacitet za zdravstvene delavce.

 

NESREČE V GORAH

Izpostava Kranj

Ob 11.00 si je na planini Šeh, občina Bohinj, pohodnik poškodoval koleno in ni mogel nadaljevati poti. Reševalci Gorske reševalce službe (GRS) Bohinj so poškodovanega planinca na kraju oskrbeli in na klasični način prenesli v dolino ter nato prepeljali v Zdravstveni dom Bohinj.

Ob 17.10 si je pri sestopu z Dobrče, občina Tržič, pri sestopu poškodovala gleženj. Reševalci GRS Tržič so poškodovano planinko na kraju oskrbeli in na klasični način prenesli v dolino, kjer so jo nato predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Tržič.

 

NESREČE V CESTNEM PROMETU

Izpostava Brežice

Ob 17.38 sta na Zagrebški cesti v Čatežu ob Savi, občina Brežice, trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa in očistili vozišče. Reševalci NMP Brežice so eno poškodovano osebo pripeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 14.48 sta na Letališki ulici v Lescah, občina Radovljica, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Jesenice so zavaroval kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP in policiji, očistili vozišče in nudili pomoč delavcem vlečene službe naložiti motorno kolo.

Izpostava Postojna

Ob 11.36 se je na cesti med Krajno vasjo in Pliskovico, občina Sežana, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu v reševalno vozilo poškodovanega motorista. Poškodovanca so nato na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Izola prepeljali reševalci NMP Postojna.

 

POŽARI V OBJEKTIH

Izpostava Celje

Ob 23.06 je v Brezovi, občina Celje, v stanovanjski hiši zagorel električni grelnik vode. Občan je pred prihodom gasilcev pogasil požar. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šmartno v Rožni dolini in PGE Celje so pregledali in prezračili prostor. Obveščen je bil dežurni Elektro Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.32 je na Šmartinski cesti v Ljubljani zagorelo v zgornjih prostorih trgovine za male živali. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so požar lesenih elementov lokala pogasili ter prezračili ta in sosednji lokal.

Ob 9.59 so se v naselju Prevalje, občina Lukovica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Prevoje so požar pogasili, očistili dimniško tuljavo, počakali do ohladitve dimnika in okolico pregledali s termovizijsko kamero ter lastniku do prihoda dimnikarja odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Ob 19.30 so ob Ljubljanski cesti v Litiji gasilci PGD Litija v zapuščenem objektu pogasili smeti in jogi.

 

POŽARI NA PROMETNIH SREDSTVIH

Izpostava Celje

Ob 11.13 je v naselju Polje ob Sotli v občini Podčetrtek zagorel delovni stroj. Požar so pogasili gasilci PGD Polje ob Sotli–Sedlarjevo in Imeno.

 

POŽARI V KOMUNALNIH IN DRUGIH ZABOJNIKIH

Izpostava Ljubljana

Ob 19.51 so v Gosposki ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, pogasili koš za komunalne odpadke.

Ob 20.48 so v Župančičevi ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, pogasili koš za komunalne odpadke.

Ob 21.54 so gasilci PGD Zalog - Sp. Kašelj in GB Ljubljana, pogasili odpadke poleg zabojnikov za komunalne odpadke. Ogenj je poškodoval zabojnik za biološke odpadke.    

NESREČE Z NEVARNIMI SNOVMI

Izpostava Postojna

Ob 0.31 je na Cesti v Dolenjo vas v Cerknici v poslovni stavbi prišlo do iztekanja hladilne tekočine glikola iz plinskega kotla. Posredoval je gasilec PGD Cerknica, ki je izteklo tekočino posul z absorbentom.

 

NAJDBE NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTEV

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.40 sta v bližini naselja Vrtoče, občina Miren-Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno iz obdobja 1. svetovne vojne najdeno topovsko granato, italijanskega izvora, kalibra 75 milimetrov in topovski šarpnel 75 milimetrov.

 

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ

Izpostava Celje

Ob 8.40 so na Kardeljevem trgu v Velenju gasilci PGD Velenje iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu rešili ujeto osebo.

Ob 15.12 so v Kalah, občina Žalec, gasilci PGD Šempeter v Savinjski dolini s ceste odstranili podrto drevo.

Ob 15.44 se je v naselju Osredek pri Zrečah, občina Zreče, razsula večja količina koruze po vozišču. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka in očistili vozišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.41 je v Prijateljevi ulici v naselju Pijava Gorica, občina Škofljica, voda vdirala skozi odprtino, ki je nastala ob popravilu počene vodovodne cevi, v kletne prostore. Gasilci PGD Pijava Gorica so zgradili zaporo iz vreč in preusmerili vodo ven skozi vrata.

Ob 10.22 so v naselju Vas, občina Kostel, gasilci PGD Vas – Fara na brežino potegnili utopljeno osebo.

Ob 17.57 so v Groharjevi ulici v Kamniku gasilci PGD Kamnik ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja večstanovanjskega objekta in tako omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Izpostava Maribor

Ob 8.56 so na Magdalenskem trgu v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 12.28 so v naselju Bezena, občina Ruše, gasilci PGD Bistrica ob Dravi odstranili drevesi, ki sta padli na vozišče.

Izpostava Ptuj

Ob 23.08 je v naselju Trnovska vas v istoimenski občini na regionalno cesto Ptuj - Lenart padlo večje drevo. Gasilci PGD Biš so drevo razžagali, odstranili ter počistili cestišče.

Napoved za naslednje dni

 Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/