Skoči do osrednje vsebine

Za teden dni podaljšane počitnice za osnovne in glasbene šole, za ostale izobraževanje na daljavo

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Na novinarski konferenci, ki je bila 30. oktobra, je ministrica prof. dr. Simona Kustec predstavila, kako bo pouk potekal v tednu od 2. do 6. novembra. Za osnovne in glasbene šole podaljšujemo počitnice za en teden. Srednje šole bodo pouk izvajale na daljavo, prav tako bo na daljavo potekalo izobraževanje odraslih, višje strokovne šole ter visokošolski zavodi pa izvajajo izobraževalni proces na daljavo, po usmeritvah, ki so jih sprejeli sami. Odprti ostajajo tudi zavodi za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami.

Vrtci lahko tudi v prihodnjem tednu na podlagi odločitve župana v zmanjšanem obsegu zagotavljajo nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način. Starši, ki v naslednjem tednu otrok ne bodo pripeljali v vrtec, so plačila za dneve odsotnosti otroka, oproščeni.

Dijaški in študentski domovi s podaljšanjem veljavnosti odloka ostajajo zaprti. S posebnim sklepom smo omogočili bivanje tistim posameznikom, ki opravljajo za državo pomembne naloge (naprimer naloge v klicnih centrih, pomoč v zdravstvenih ustanovah, v vzgojno-izobraževalnih zavodih in podobno). Izjema so tudi študenti tujci, študent ki imajo stalno prebivališče v študentskem domu, študentske družine ter gostujoči profesorji, ki jim je zaradi trenutnih varnostnih razmer onemogočena vrnitev v kraj njihovega stalnega bivališča.

Podaljšanje počitnic za teden dni za osnovnošolce še ne pomeni, da bo podaljšano tudi šolsko leto. »Prepričana sem, da bomo uspeli ta teden nadoknaditi znotraj trajanja šolskega leta. In vem, da se bomo vsi skupaj potrudili, da bo tako,« je dejala ministrica prof. dr. Kustec.

Ministrica Simona Kustec v vladnem novinarskem središču

Ministrica prof. dr. Simona Kustec na novinarski konferenci