Skoči do osrednje vsebine

Teden mednarodnega prava v okviru 75. Zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V okviru Šestega odbora Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku, ki deluje na področju progresivnega razvoja mednarodnega prava in njegove kodifikacije, je tradicionalno potekal Teden mednarodnega prava.

Zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo covida-19, je bil letošnji Teden mednarodnega prava prilagojen in skrajšan. 26. oktobra 2020 je tako potekal Dan mednarodnega prava z naslovom "Mednarodno pravo in prihodnost, ki jo želimo", in 28. oktobra 2020 interaktivni dialog s člani Komisije za mednarodno pravo.

Na zasedanju, ki ga je vodil predsedujoči Šestemu odboru stalni predstavnik Čila pri Organizaciji združenih narodov (OZN) Milenko Skoknic Tapia, so sodelujoči razpravljali o delovanju OZN, njenemu prispevku k razvoju mednarodnega prava in delovanju v prihodnosti. Sodelovali so predstavniki številnih institucij, povezanih z OZN in mednarodnim pravom.

Sodelujoče je najprej nagovoril predsednik Generalne skupščine Volkan Bozkir. V nadaljevanju je predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu, Abdulqavi A. Jusuf, predstavil strnjen pregled dela sodišča in njegov prispevek k razvoju mednarodnega prava. Poudaril je, da se je z Ustanovno listino prvič v zgodovini začela uveljavljati vladavina prava na mednarodni ravni in pomembno vlogo sodišča v prihodnosti.

Sodelujoči so se strinjali o prispevku OZN k razvoju mednarodnega prava in njegovo vlogo pri učinkovitem multilateralizmu ter aktualnih vprašanjih na področju okolja. Visoka komisarska združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je izpostavila prispevek na področju človekovih pravic. Vsi govorci so pohvalili izjemno delo Šestega odbora in Komisije za mednarodno pravo (KMP) pri progresivnem razvoju mednarodnega prava in njegove kodifikacije.

V okviru interaktivnega dialoga s člani KMP so štirje posebni poročevalci predstavili napredek pri delu na področjih: kogentne norme v splošnem mednarodnem pravu, zaščita okolja v povezavi z oboroženimi spopadi, imuniteta državnih uslužbencev v tujih jurisdikcijah in napredek pri delu delovne skupine za področje, ki se ukvarja z dvigom morske gladine v povezavi z mednarodnim pravom.

Slovenija, v okviru letošnjega zasedanja Šestega odbora, aktivno sodeluje pri oblikovanju izjav Evropske unije ter nacionalnih izjav pri temah, ki sodijo med prioritete slovenske diplomacije, predvsem na področju boja proti nekaznovanosti, kot so vladavina prava, kazenska odgovornost uslužbencev OZN in ekspertov na misijah, hudodelstva proti človečnosti, krepitev okvira mednarodnih pogodb, univerzalna jurisdikcija ter poročilo Mednarodnega kazenskega sodišča.