Skoči do osrednje vsebine

Preživimo počitnice v jesensko obarvanem gozdu – upoštevajmo ukrepe, obiščimo ga v svoji občini ter se ravnajmo po gozdnem bontonu

Lepi počitniški dnevi vabijo na obisk gozdov, ki so obarvani v najrazličnejše odtenke jesenskih barv in so prava »paša za oči«. Narava se pred zimskim počitkom razodene v svoji najlepši podobi, njene barve pridejo do izraza predvsem ob sončnih in toplih dnevih, ko nas gozd še posebej vabi na obisk. Sprejmimo povabilo, obiščimo ga ob upoštevanju navodil glede gibanja – torej v svoji občini, ne pozabimo pa tudi na pravila v gozdu in se ob obisku obnašajmo po gozdnemu bontonu!
Skrbno z gozdom - ilustracija

Skrbno z gozdom - ilustracija | Avtor: MKGP

Z gozdovi moramo ravnati spoštljivo. Zavedajmo se, da so preplet gozdne in kmetijske krajine, raznovrstnosti rastlinskih in živalskih vrst v gozdu, občudujemo lahko izjemnost posameznih dreves. Gozd je obnovljivi viri energije in surovin, blagodejno vpliva na celotno okolje – to so njegove le najvidnejše dobrine. Kaj nam pomenijo, bi se verjetno zavedli šele, ko gozda in njegovih koristi v našem okolju nenadoma ne bi bilo več.

Strokovnjaki skupaj z lastniki gozdov, gospodarijo trajnostno, sonaravno in večnamensko. Zato ponuja gozd preko celega leta tudi možnosti za rekreacijo, sprostitev in druge dejavnosti. Prost dostop v gozdove je civilizacijska pridobitev, na katero smo lahko v Sloveniji zelo ponosni. Vendar pa je treba v gozdu upoštevati tudi nekatere omejitve, predvsem pa poskrbeti, da je gozd po našem obisku takšen, kot je bil, ko smo vstopili vanj.

V prihajajočem zimskem času pa je potrebno še posebej upoštevati, da so gozdne živali  zelo plašne in se pred človekom umaknejo. Ne vznemirjajmo jih s hrupom po nepotrebnem, saj sicer zaradi iskanja miru izgubljajo energijo, ki jo pozimi le s težavo nadomestijo. Tudi  naši hišni ljubljenčki morajo biti pod skrbnim nadzorom.

Pri preživljanju časa v gozdu zato imejmo zato v mislih:

  • ob obisku sem gost gozda in njegovega lastnika;
  • z gozdom in njegovimi prebivalci ravnam spoštljivo;
  • gozd doživljam z vsemi čutili;
  • upoštevam Gozdni bonton ter navodila o primernem obnašanju v naravi, zapisana v predpisih, na informativnih tablah ali pa posredovana od gozdarjev in lastnikov gozdov.

Več uporabnih informacij o ravnanju z gozdovi, gozdnih učnih poteh, gozdnih živalih ter drugih vsebin, povezanih z gozdovi, najdete na spletni strani Zavoda za gozdove Slovenije.