Skoči do osrednje vsebine

Peter Prevc imenovan za ambasadorja Republike Slovenije za šport, strpnost in fair play

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ker se je decembra 2019 iztekel štiriletni mandat dosedanjemu ambasadorju Republike Slovenije za šport, strpnost in fair play, je Vlada Republike Slovenije na današnji dopisni seji za novo štiriletno obdobje na to mesto imenovala Petra Prevca.

Za namestnika ambasadorja pa je vlada imenovala Franca Pinterja ter za namestnico Marušo Štangar.

Peter Prevc je mednarodno uveljavljen smučarski skakalec in vzornik mnogim otrokom in mladim širom Slovenije. Dosegel je izjemne športne uspehe. Z velikih tekmovanj ima Peter Prevc pet posamičnih kolajn in eno ekipno. Kot tretji Slovenec je osvojil mali kristalni globus v skupnem seštevku smučarskih poletov. Kot drugi slovenski skakalec je februarja 2015 postavil nov svetovni rekord s poletom dolgim 250 m in postal prvi v zgodovini, ki je preletel 250 metrov. V sezoni 2015/2016 je osvojil veliki kristalni globus ter mali kristalni globus v smučarskih poletih, zmagal na Novoletni skakalni turneji ter dosegel nekaj izjemnih rekordov (število zbranih točk, stopničk in zmag v eni sezoni). Zato je Peter Prevc zagotovo človek, ki izpolnjuje priporočila Sveta Evrope po katerih naj bi države izbirale ambasadorja za šport, strpnost in fair play.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je za namestnika ambasadorja imenovalo Francija Pinterja, športnika-invalida, vrhunskega strelca, dobitnika štirih medalj v streljanju na Paralimpijskih igrah in evropskega ter svetovnega prvaka.

Skladno s smernicami Sveta Evrope pa je za namestnico ambasadorja imenovalo tudi športnico, predstavnico slovenskega vrhunskega športa, Marušo Štangar. Maruša Štangar, ena od najbolj perspektivnih mladih vrhunskih judoistk, je bila tretja najboljša evropska judoistka v minulem letu in je trenutno skupno enajsta na svetovni judo lestvici.

Glavnina dela in poslanstva ambasadorja poteka v okviru programa Olimpijske akademije in ni več zgolj strpnost in "fair play", ampak delo na osveščanju in boju proti korupciji, prirejanju rezultatov, dopingu, skratka proti vsem oblikam goljufanja v športu ter v podporo strpnosti, nenasilju, vrednotam v športu in družbi, dobremu upravljanju in enakim možnostim ter odpravi zlorab otrok in žensk v športu.