Skoči do osrednje vsebine

Evropski ministri za izobraževanje o izzivih in odzivih na COVID-19 v izobraževanju

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ministri, pristojni za izobraževanje, so se v četrtek, 29. oktobra, srečali na videokonferenci, ki jo je organiziralo grško predsedstvo Sveta Evrope. Ministrica prof. dr. Simona Kustec je sodelovala v razpravi o odzivu na COVID-19 v izobraževanju z vidika zagotavljanja kakovostnega izobraževanja za vse. Ministrica je izrazila polno podporo Deklaraciji o odzivu na krizo COVID-19 v izobraževanju. Sodelujoče na videokonferenci pa pozvala, da to obdobje razumemo kot skupno pozitivno izkušnjo za prihodnjo vizijo znanja in izobraževanja vseh učečih se generacij.

Ministrice in ministri so se tudi seznanili s pregledom oziroma kažipotom za prihodnje delovanje Sveta Evrope ob upoštevanju potreb držav po podpori pri odzivanju na šibkosti, ki jih je izpostavila kriza COVID-19 na področju vzgoje in izobraževanja. Poseben poudarek pa namenili izzivom, povezanimi s spodbujanjem izobraževanja na daljavo v času pandemije z namenom zagotavljanja kakovostnega izobraževanja za vse.

Pandemija COVID-19 izobraževalne sisteme postavlja pred pomembne izzive, saj morajo iskati nove rešitve in uvajati nove načine delovanja na področju učenja in izobraževanja. Pri tem je ključnega pomena, da se izognemo kakršnemu koli poglabljanju neenakosti in izključevanju pri dostopnosti izobraževanju na daljavo. Na današnjem spletnem dogodku so se ministri aktivno lotili izmenjave mnenj in reševanja tega področja.

Na otvoritvi konference so sodelovali grški minister za izobraževanje in verske zadeve Niki Kerameus, generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić in evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino Mariya Gabriel.