Skoči do osrednje vsebine

Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija prejel drugo nagrado destinacije trajnostnega kulturnega turizma Evropske mreže za kulturni turizem

Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija je v kategoriji industrijske dediščine za leto 2020 prejel drugo nagrado destinacije trajnostnega kulturnega turizma Evropske mreže za kulturni turizem (ECTN).
Razstavni prostor

Razstava o živem srebru | Avtor: Jani Peternelj, arhiv CUDHg

1 / 2

Nagrajence so razglasili 22. oktobra v okviru (spletne) letne konference Evropske mreže za kulturni turizem, ki je letos v središče postavila temo Okrevanje evropskega turizma s kulturo, dediščino in ustvarjalnostjo v času po pandemiji.

Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija je že letošnjo pomlad del svojega programskega dela usmeril tudi v aktivnosti za čim večjo prepoznavnost Topilnice Hg v Idriji, ki po številu obiskovalcev na letni ravni zaostaja za obiskom Antonijevega rova, v Evropi najstarejšega ohranjenega vhoda v rudnik. Zaradi povečanja prepoznavnosti v širšem evropskem prostoru so na poziv Evropske mreže za kulturni turizem prijavili prav rudniško topilnico.

Dediščina živega srebra v Idriji je skupaj s španskim Almadénom vpisana na UNESCO Seznam svetovne kulturne dediščine.