Skoči do osrednje vsebine

Objava javnega razpisa za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo razpis za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije. Njegov namen je ohraniti obstoječe redne mednarodne letalske linije, spodbuditi ponovno vzpostavitev rednih letalskih linij prevoznikov, ki so zaradi posledic pandemije že prenehali leteti v Slovenijo, ter k letenju v Slovenijo spodbuditi tudi nove letalske prevoznike.

Razpis je pripraviljen kot odziv na vse slabšo letalsko povezljivost Slovenije, ki se kaže kot neposredna posledica pandemije COVID-19 na letalski promet po vsem svetu. V letu 2020 je v Slovenijo nameravalo leteti 17 tujih prevoznikov, nekateri tudi na več različnih linijah, večkrat na teden. Zaradi izbruha pandemije COVID-19 je v začetku leta 2020 dejansko letelo le 12 letalskih prevoznikov, nato v septembru 9, trenutno pa v Slovenijo leti samo še 5 letalskih prevoznikov. Po ocenah upravljalca največjega slovenskega letališča bo letos letalski potniški promet v Sloveniji v primerjavi z letom 2019 upadel za več kot 80 %.

Vse to povzroča veliko škodo za slovensko gospodarstvo, še posebej za turistično gospodarstvo, ki je bilo zaradi pandemije že tako najbolj prizadeto

Razpis je zastavljen tako, da bodo več pomoči prejeli letalski prevozniki, ki bodo v Slovenijo izvedli več letov in pripeljali več potnikov. Glavnina pomoči je osredotočena na obdobje poletne letalske sezone 2021, ko pričakujemo delno normalizacijo razmer v letalskem prometu.

Nanj se lahko v treh različnih rokih prijavijo letalski prevozniki, ki izvajajo ali bodo izvajali redni letalski potniški promet na letališča v Sloveniji. Država bo letalskim prevoznikom krila del stroškov, ki jim nastanejo, da izvedejo let in pripeljejo potnike v Slovenijo. V ta namen bo na voljo skupaj 5 milijonov evrov.