Skoči do osrednje vsebine

Šolske počitnice bodo tokrat drugačne; naj bodo drugačne tudi pri izbiri kmetijskih in živilskih proizvodov – »priložnost za lokalno«

Pred vrati so šolske počitnice, ki bodo tokrat predvsem zaznamovane z ukrepi za zaustavitev širjenja okužb s covid-19. Da se bo življenje čimprej vrnilo v tako imenovano normalno stanje je odvisno od nas vseh. Zato bo čas med počitnicami za nekatere izziv, za druge priložnost, da na drugačen način preživijo počitniški čas z otroki, kot ga ponavadi ali pa so planirali. Poleg zelo doslednega spoštovanja ukrepov za preprečevanje okužbe je potrebna tudi skrb za zdrav način življenja, pri katerem sta v ospredju gibanje in posebej tudi prehrana.
Družina na njivi ob kmetijskih pridelkih

Fotografije je simbolna | Avtor: Tomo Jeseničnik

Lokalni prehranski produkti so tudi nekaj, čemur lahko v času počitnic namenimo več pozornosti, tako pri prehranjevanju, kot na izobraževalnem in zabavnem področju, ki ga z otroci lahko raziskujemo in ustvarjamo.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano budno spremlja stanje zaradi ukrepov, ki se dotikajo tudi sektorjev, ki so povezani s prehrano, kmetijskimi proizvodi (zaprtje gostiln, javnih obratov, šol, vrtcev in tako dalje) in vplivajo na stabilnost prehranske verige. Zato v teh težkih časih še posebej poziva prebivalce Slovenije oziroma potrošnike, da prepoznamo pomen poseganja po lokalni hrani. S tem pomagamo kmetom, drugim pridelovalcem in podjetjem, ki skrbijo za to, da imamo na voljo tudi lokalno, sezonsko hrano.

Zaradi kratkih dobavnih poti je lokalna hrana bolj kakovostna. Strokovnjaki navajajo, da če je naprimer sadje namenjeno za daljši transport, je po navadi obrano nekoliko bolj zgodaj kot če je pridelano za lokalni trg, saj na tak način bolje prestane transport. Prav tako so proizvodi lahko tudi kemično obdelani, da prenesejo dolgo pot. Iz izkušenj vemo, da takemu sadju, kljub lepemu videzu, pogosto manjkajo okus, aroma in sočnost. Prav tako strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje opozarjajo, da imata lokalno pridelano sadje in zelenjava  visoko vsebnost vlaknin ter zaščitnih in bioaktivnih snovi, ki krepijo zdravje ljudi. Zaradi optimalne dozorelosti imata višjo biološko vrednost, zaradi krajšega časa med pridelovalcem in potrošnikom pa tudi višjo hranilno vrednost.

Šolske počitnice bodo zaradi razmer v večini primerov drugačne, kot so bile načrtovane. Lahko so priložnost, da z otroci raziskujete in odkrivate posebnosti podeželja, pomen in prednosti lokalne hrane, kako pride hrana na trgovske police, kaj vse mora narediti kmet, da pripelje proizvod do tržnice, pripravo jedi iz lokalnih produktov, itd. Ko nakupujete živila, pa ste lahko še bolj pozorni na domače proizvode, produkte slovenske živilske industrije, ki med drugim tudi kupujejo surovino od domačih proizvajalcev.

V veliko pomoč za tovrstne aktivnosti med počitnicami pa je lahko tudi osrednje spletno mesto Naša super hrana, ki ponuja številne informacije o lokalni hrani, receptih ter druge zanimivosti.