Skoči do osrednje vsebine

Slovensko-ukrajinske konzultacije o kibernetski varnosti pod vodstvom državnega sekretarja Kajzerja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Slovenija in Ukrajina sta v virtualni obliki izvedli bilateralne konzultacije o kibernetski varnosti. Slovensko delegacijo je na pogovorih vodil državni sekretar Tone Kajzer, na ukrajinski strani pa je sodelovala delegacija pod vodstvom namestnika zunanjega ministra Vasyla Bodnarja.
na avdiovideo konferenci

Državni sekretar Tone Kajzer in vodja Sektorja za NATO in mednarodno varnost veleposlanik Andrej Benedejčič | Avtor: MZZ

1 / 2

Obe strani sta se strinjali, da so partnerski odnosi med Slovenijo in Ukrajino prijateljski in dobro razviti. Okrepljen dialog na področju kibernetske varnosti pa je eno izmed možnih načinov krepitve sodelovanja, ki je v interesu obeh držav.

Slovenija in Ukrajina sta predstavili nacionalna sistema kibernetske varnosti in obravnavali pretekle in sedanje grožnje, ki jih prebivalcem, podjetjem in državam predstavljajo  zlonamerni kibernetski napadi. Izmenjali sta stališča glede aktivnosti obeh držav na multilateralni ravni in se zavzeli za varen, svoboden, stabilen in na obstoječem mednarodnem pravu utemeljenem kibernetski prostor.

Eden od ciljev konzultacij je bila tudi identifikacija področij sodelovanja na ekspertni ravni. Slovenija, ki bo v okviru svojega predsedovanja Svetu EU prednostno zagovarjala krepitev kibernetske odpornosti kritične infrastrukture in enotnega digitalnega trga v primeru kibernetskih napadov, je še posebej izpostavila zaščito energetske infrastrukture kot enega od možnih področij sodelovanja.