Skoči do osrednje vsebine

Vedno več okuženih, največ na Gorenjskem

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala vodja Oddelka za intenzivno terapijo infekcijske klinike Matjaž Jereb in vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.

V sredo je bilo opravljenih 6215 testov, potrjenih je bilo 1663 novih okužb, kar je 26,76 odstotka vseh testov. Bolnišnično oskrbo potrebuje 357 bolnikov, od tega 62 na intenzivni negi, devet oseb je umrlo.

Podatek o 14-dnevni incidenci pove, da ima gorenjska regija 759 pozitivnih primerov na 100.000 prebivalcev, sledi ji Koroška s 560 in osrednjeslovenska regija s 505 takimi osebami. Število primerov ostaja najmanjše v obalno-kraški regiji, ki je še edina oranžna regija s 14-dnevno incidenco 131.

Od 62 bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno nego, jih 22 zdravijo na ljubljanskem intenzivnem oddelku, ki ga vodi dr. Jereb. Po njegovih besedah se starostno razmerje giblje med 42 in 85 let. Na kliniki se zdravijo tudi trije otroci, a nobeden od njih ni v ogroženem stanju in so na oddelku zaradi oskrbe drugih bolezni v času okužbe.

Povprečna doba hospitalizacije na intenzivnem oddelku je med dvema do tremi tedni. So pa tudi bolniki, ki so v bolnišnici že več kot mesec dni in so priključeni tudi na umetno predihavanje.

 

Matjaž Jereb na zaslonu.

Vodja Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike Matjaž Jereb je na novinarski konferenci sodeloval preko video povezave. | Avtor Nebojša Tejić,STA