Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar s srečanjem z litvanskim zunanjim ministrom Linkevičiusem zaključuje delovni obisk v baltskih državah

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Tretji dan delovnega obiska v baltskih državah je minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar v Republiki Litvi. Z gostiteljem, zunanjim ministrom Linasem Linkevičiusem, se je pogovarjal o možnostih krepitve sodelovanja med državama tako na evropski kot na multilateralni ravni ter o izzivih, s katerimi se sooča Evropska unija pri usklajevanju ukrepov v boju proti covidu-19. Pomembna tema pogovora je bil tudi razvoj dogodkov v Belorusiji. Minister dr. Logar se je v Vilni srečal tudi z voditeljico beloruske opozicije Svetlano Tihanovsko.

Slovenija in Litva vzdržujeta redni politični dialog in imata podobne poglede glede številnih mednarodnih vprašanj. Vzorno sodelovanje med državama beležimo tako v okviru Evropske unije kot Nata ter drugih mednarodnih forumov. Na področju gospodarskega sodelovanja sta se ministra strinjala, da obstaja velik potencial za njegovo poglobitev.
 
Minister dr. Logar je ministru predstavil prednostne naloge predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021. Kot pomembno prioriteto je navedel pripravo načrtov Unije za izredne razmere, kot so trenutna pandemija. Zavzel se je tudi za krepitev odpornosti Unije na kibernetske napade. Izpostavil je Konferenco o prihodnosti Evrope, ki jo bo vodila tudi Slovenija v času predsedovanja Svetu EU.

Glede evropskih tem sta se ministra v pogovoru dotaknila tudi vprašanja prihodnosti Evropske unije in njene širitvene politike. Oba sta širitev Evropske unije podprla, pri tem pa se strinjala, da je potrebno dejavno sodelovati in pomagati ustvarjati okoliščine za napredek držav Zahodnega Balkana. Glede mednarodnih tem sta izrazila zaskrbljenost predvsem nad dogajanjem v Belorusiji in izpostavila nujnost enotnega odziva Unije.

Pomembna tema srečanja je bilo tudi usklajevanje ukrepov za omejitev širjenja covida-19 na ravni Evropske unije, vključno s priporočilom o usklajenem pristopu k omejevanju prostega gibanja. Ministra sta se strinjala, da je pri sprejemanju in izvajanju ukrepov nujno ohraniti zadovoljivo mero nacionalne fleksibilnosti posameznih držav članic. Minister dr. Logar je poudaril, da je prav tako potrebno nadalje posvečati pozornost ukrepom za ublažitev socialno-ekonomskih posledic zaradi covida-19 ter podporo okrevanju evropskega gospodarstva po pandemiji.
 
V okviru obiska se je minister dr. Logar srečal tudi s Svetlano Tihanovsko, voditeljico beloruske opozicije, ki se je po predsedniških volitvah v Belorusiji zatekla v Litvo. Spregovorila sta o dogajanju v Belorusiji ter vprašanju nasilja nad predstavniki opozicije, vprašanju izvedbe demokratičnih volitev, spoštovanja človekovih pravic in svoboščin ter možnosti večje prisotnosti EU. Minister dr. Logar je izrazil podporo demokratičnim prizadevanjem opozicije. Slovenija se zavzema za vzpostavitev dialoga med vsemi političnimi deležniki, poziva k mirnemu dialogu ter izraža podporo prizadevanjem v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi in razvoj in Sveta Evrope.