Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan sodeloval na Letnem forumu Donavske makroregionalne strategije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan je sodeloval na Letnem forumu Donavske makroregionalne strategije (EUSDR), ki je v virtualni obliki potekal v Zagrebu. Izpostavil je pomen dobrega upravljanja makroregionalnih strategij in vidnejše vloge Evropske komisije.

Vsakoletni ministrski forum, ki ga je letos v virtualni obliki organiziralo hrvaško predsedovanje EUSDR skupaj z Evropsko komisijo, je namenjen okrepitvi političnih usmeritev za izvajanje makroregionalnih strategij. Vse članice se strinjajo, da je makroregionalno sodelovanje v sedanjem času, zaznamovanem s širjenjem epidemije, izjemnega pomena, še posebej pa lahko makroregije igrajo pomembno vlogo pri doseganju ciljev Evropskega zelenega dogovora in pri širitvenem procesu EU.

Državni sekretar je na forumu poudaril pomen sodelovanja in koordinacije v tem izjemnem obdobju, kot tudi pomen dobrega upravljanja Donavske makroregionalne strategije, če slednja želi obdržati pomembno vlogo pri izvajanju evropskih politik v regiji. Izpostavil je predvsem področji institucionalne krepitve in prometne povezljivosti, ki jih Slovenija skupaj s svojimi partnerji v Donavski makroregionalni strategiji koordinira. Zavzel se je tudi za vidnejšo vlogo Evropske komisije pri iskanju sinergij med strategijami, še posebej pa pri oceni procesa umeščanja strateških vsebin makroregionalnih strategij v programske dokumente EU za obdobje 2021-2027.