Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar z latvijskim zunanjim ministrom Rinkēvičsem o nujnosti usklajevanju ukrepov držav članic za omejitev širjenja covid-19

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je na delovnem obisku v Republiki Latviji srečal z ministrom za zunanje zadeve Edgarsom Rinkēvičsem. Z gostiteljem se je pogovarjal predvsem o pomenu usklajevanja ukrepov za omejitev širjenja covida-19.
med tiskovno konferenco

Minister dr. Logar in minister Edgars Rinkēvičs | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Ministra sta se zavzela za skupen pristop Unije pri usklajevanju držav članic glede ukrepov, povezanih s pandemijo covida-19. Poudarila sta, da je pri tem treba upoštevati, da gre v veliki meri za vprašanja nacionalnih pristojnosti. Spregovorila sta o možnostih prehajanja državnih meja na način, ki bi v čim manjši meri prizadel življenje državljank in državljanov Evropske unije, pri tem pa omogočil nadaljnjo poslovanje podjetij.

Ministra sta potrdila dobro sodelovanje Slovenije in Latvije, ki imata številne sorodne poglede o različnih evropskih, regionalnih in globalnih vprašanjih. Državi dobro sodelujeta tako v okviru Evropske unije in Nata kot v okviru drugih mednarodnih forumov. Slovenija in Latvija sta okrepili sodelovanje tudi v okviru pobude Tri morja. Ministra sta se strinjala, da je bil virtualni vrh pobude v začetku tedna v Talinu izjemno uspešen, predvsem zaradi krepitve Sklada pobude, v katerem bo Slovenija aktivno sodelovala. Pozitivni učinki sklada bi spodbudili infrastrukturne in druge projekte v regiji, kar bi pozitivno vplivalo na Unijo in soseščino, je poudaril minister dr. Logar. Strinjala sta se, da je bistvenega pomena krepitev Unije kot zanesljivega in dobrega partnerja v soseščini in svetu. Sogovornika sta se dotaknila vprašanja širitve Evropske unije ter drugih aktualnih mednarodnih dogajanj. Strinjala sta se glede nujnosti čimprejšnjega enotnega odziva Evropske unije glede dogajanja v Belorusiji, ter izrazila zaskrbljenost nad spoštovanjem človekovih pravic in svoboščin v državi.

Minister Rinkēvičs se je ministru dr. Logarju zahvalil za slovenski prispevek v okviru Natove misije "Okrepljena prednja prisotnost", v kateri sodeluje od samega začetka. Junija 2020 je dolžnosti prevzel že 7. slovenski kontingent z 49 pripadniki Slovenske vojske. Minister dr. Logar je v pogovoru izpostavil, da Slovenija pripisuje velik pomen sodelovanju pripadnikov Slovenske vojske v Natovi misiji. Sodelovanje v tej misiji med drugim predstavlja pomemben prispevek k izgradnji in usposobljenosti rodovskih enot Slovenske vojske, hkrati pa je pomemben prispevek h kolektivni obrambi.