Skoči do osrednje vsebine

Ministrica prof. dr. Kustec sodelovala na video konferenci o Evropskem raziskovalnem prostoru

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
V okviru nemškega predsedovanja Svetu EU, je Nemško zvezno ministrstvo za izobraževanje in raziskave (BMBF) danes organiziralo hibridno ministrsko konferenco o Evropskem raziskovalnem prostoru, na kateri je sodelovala tudi Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec. Konferenca predstavlja priložnost za izmenjavo mnenj med ministri držav članic EU o prihodnosti Evropskega raziskovalnega prostora.

Konferenca o Evropskem raziskovalnem prostoru

V prvem, dopoldanskem delu konference, so udeleženci razpravljali o novem Evropskem raziskovalnem prostoru, ki predstavlja glavno prioriteto Tria Nemčije, Portugalske in Slovenije na področju raziskav in zajema najširši nabor tematik raziskovalne in inovacijske politike, saj odločilno zaznamuje tako ukrepe in programe na tem področju na ravni EU, kot obnašanje držav članic v skupnem prostoru in njihove domače reforme tega sistema. Ministrica je v svoji predstavitvi izpostavila, da naš planet in naše družbe bolj kot kdaj koli prej potrebujejo odlične raziskave in inovacije, ter da so vsi udeleženci kot ministri odgovorni tudi za to, da bomo raziskavam in inovacijam pomagali, da bodo naša podjetja postala vodilna.

 V drugem delu konference je bila rdeča nit razprava o svobodi znanstvenega raziskovanja, kot temelj za podpis Bonnske deklaracije. Deklaracija izpostavlja, da predstavlja svoboda znanstvenega raziskovanja enega od stebrov demokratične družbe, saj je gradnik inovacij, napredka in socialne kohezije. Besedilo tudi spodbuja tesnejše sodelovanje med ERA in Evropskim izobraževalnim prostorom, zlasti v povezavi s spremljanjem svobode znanstvenega raziskovanja v Bolonjskem procesu.

Republika Slovenija podpira sprejem in podpis deklaracije, kar je v svojem zaključnem nagovoru poudarila tudi ministrica. »Verjamem, da bo sprejeta bonska deklaracija poslala močno sporočilo širši družbi. Zagotavljanje svobode bo vodilo evropskega raziskovalnega prostora in našega mednarodnega sodelovanja. V času slovenskega predsedovanja se bomo zavzemali, da se bodo zaveze iz deklaracije prenesle tudi v naše politične odločitve in ukrepe.« je še dejala in se na koncu zahvalila Nemškemu predsedstvu za začetek tako pomembnega koraka.