Skoči do osrednje vsebine

Podpis Pridružitvenega sporazuma z Evropsko vesoljsko agencijo

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek, je danes podpisal novi Pridružitveni sporazum z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA), ki je nadgradnja obstoječega sporazuma iz leta 2016. S tem je Slovenija korak bližje polnopravnemu članstvu v tej pomembni mednarodni organizaciji.
Minister Počivalšek podpisuje Pridružitveni sporazum z Evropsko vesoljsko agencijo.

Podpis Pridružitvenega sporazuma z Evropsko vesoljsko agencijo. | Avtor: STA/Nebojša Tejić

Sektor vesolja je v svetovnem merilu en redkih sektorjev s konstantno hitro rastjo, tehnološke rešitve iz tega sektorja pa vedno bolj oblikujejo naš vsakdan. Odkar je Slovenija pridružena članica ESE je že enajst slovenskih partnerjev podpisalo 24 pogodb v skupni višini približno 7 milijona evrov, kar predstavlja približno 80 odstotkov vplačanih sredstev. S tem se je v Sloveniji pospešeno začel oblikovati t.i. vesoljski sektor, ki vključuje podjetja, kot so Cosylab in Dewesoft, pa tudi mlajše akterje, kot so Skylabs in Sinergise.

Za podjetja, ki sodelujejo na projektih v okviru ESA, sodelovanje predstavlja referenco in odskočno desko na tujih trgih, saj sodelovanje na tako zahtevni ravni, izkazuje kvaliteto produktov in sposobnost izvajanja zahtevnih projektov ter reševanja visokotehnoloških problemov. Namen podpisa je namreč aktivna priprava države na polnopravno članstvo leta 2024 s spodbujanjem industrije in inštitucij preko ciljnih aktivnosti in razpisov.

ESA bo aktivno sodelovala pri krepitvi industrije v Sloveniji, tako s pomočjo obstoječim podjetjem, kot z vključevanjem novih. To področje namreč omogoča krepitev mnogim visoko tehnološkim in inovativnim podjetjem z najrazličnejših področij, npr. s področja novih materialov, logistike, zdravstva, umetne inteligence in drugih prebojnih tehnologij.

Na podlagi novega sporazuma bo oblikovanih tudi več razpisov, ki bodo namenjeni samo slovenskim podjetjem in inštitucijam, pokrivali pa bodo predvsem področja, kjer naša podjetja še niso mogla sodelovati z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA) v okviru obstoječih izbirnih programov.

Sodelovanje Slovenije z ESO prinaša gospodarstvu veliko prednosti, kot so razvoj novih produktov z visoko dodano vrednostjo, dodatna diverzifikacija prodajnih portfeljev na področju visoke tehnologije, nova delovna mesta na globalno konkurenčnih področjih, povečanje raziskovalno-razvojnih projektov, povečanje uspešnosti na trgu zaradi reference, ki jo predstavlja sodelovanje z ESO, uvajanje novih tehnologij, ki jih brez povezave z vesoljskimi tehnologijami sploh ne bi bilo, rast gospodarstva skozi širitev na nove trge preko referenc in skupnih projektov in ne-nazadnje povečevanje in spodbujanje inovativnosti. Zato ima prejetih 7 milijonov evrov mnogo večji učinek za podjetja in gospodarstvo.

Naš cilj je krepitev obstoječih in vzpodbujanje rasti novih visoko tehnoloških tehnologij in nadaljni razvoj Slovenije v napredno tudi vesoljsko družbo, je zaključil minister Zdravko Počivalšek.