Skoči do osrednje vsebine

Omejitev gibanja med statističnimi regijami in ponoči ter omejitev zbiranj nad 6 oseb

Včeraj je bilo opravljenimi 2637 testiranj, pozitivnih je bilo 537 primerov, kar je 20,4 odstotka testov. V bolnišnicah se zdravi 289 bolnikov s covidom-19, intenzivno nego potrebuje 55 bolnikov. Umrli sta dve osebi. Slovenija je v nedeljo dosegla štirinajstdnevno incidenco v višini 339 primerov na 100 tisoč prebivalcev.
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs govori na novinarski konferenci.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na novinarski konferenci predstavil nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb s covid-19. | Avtor: Nebojša Tejić, STA

Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina je danes začel delovati vladni klicni center z informacijami o novem koronavirusu.  Njegovo aktiviranje je v skladu z načrtom komuniciranja omogočila razglasitev epidemije. Svetovalci v centru so dosegljivi na brezplačni telefonski številki 080 1404 in za klice iz tujine na številki +386 1 478 7550, in sicer od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro. Na klice odgovarjajo študenti višjih letnikov medicine, s pomočjo strokovnjakov različnih delovnih področij.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v nadaljevanju novinarske konference predstavil ukrepe vlade, ki jih je sprejela na jutranji dopisni seji. Tako ni več dovoljeno prehajanje med statističnimi regijami. Pri tem v veljavi ostaja večina izjem, le izjema o možnosti koriščenja turističnih rezervacij v drugi statistični regiji je bila odpravljena. Ta je mogoča edino v primeru, če je rezervacija narejena v regiji, kjer oseba biva.

Ne glede na vrsto regije nikjer po Sloveniji niso več dovoljeni dogodki, kot so poroke, praznovanja obletnic, verski obredi ter druge prireditve oziroma shodi. Danes sprejeti odlok omejuje tudi združevanje ljudi, in sicer je po novem dovoljeno združevanje do največ šest oseb, edina izjema so člani istega gospodinjstva, če je večje od šestih družinskih članov. 

Številne države jedrne EU so že omejile gibanje ponoči. Tako tudi Slovenija na osnovi Zakona o nalezljivih boleznih uvaja začasno omejitev gibanja med 21. uro zvečer in 6. uro zjutraj. Izjeme so prihod in odhod na delo, odpravljanje nevarnosti za življenje ljudi ter druge intervencije.

Vlada je dodatno opredelila izjemo odhajanja v tujino, in sicer samo na ožje družinske člane, razlog prehoda meje je oskrba nepremičnine, niso pa ustrezen razlog turistični razlogi.