Skoči do osrednje vsebine

Posle na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prevzel dr. Jože Podgoršek

Dr. Jože Podgoršek je danes prevzel posle na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano od dosedanje ministrice dr. Aleksandre Pivec. Dosedanja ministrica se je ob primopredaji zahvalila vsem sodelavcem za sodelovanje in podporo. Svojemu nasledniku je zaželela veliko uspeha pri vodenju vsebinsko enega najbolj zahtevnih resorjev, še posebno v teh težkih časih, ko pojav virusa covid-19 vpliva na sektorje pod MKGP. Dr. Podgoršek pa je dosedanji ministrici zaželel vse dobro pri nadaljnjem delu in aktivnostih.
Dve osebi se rokujeta

Primopredaja poslov iz rok nekdanje ministrice dr. Aleksandre Pivec v roke aktualnemu ministru dr. Jožetu Podgoršku

Dosedanja ministrica dr. Aleksandra Pivec je dejala, da se poslavlja s težkim srcem od vseh s katerimi je delala dobri dve leti. Ob tem je naslovila prošnjo po nadaljevanju tega dela za dobro kmetov, gozdarjev, ribičev, da bodo dobili zasluženo mesto in ugled, ki jim pripada.

Novi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je dosedanji ministrici zahvalil za predano delo. Izpostavil je pomen in veliko odgovornost, ki jo prevzema. »Skrb za prehransko varnost, urejeno podeželje, varno hrano in naravne vire je nekaj, kar zahteva izjemno predanost delu, odgovornost, veliko naporov in dela sodelavcev – zaradi državljanov, ki pričakujejo, da jim država to omogoči. Sam sem dal zavezo, da se bom trudil po svojih najboljših močeh, da sledim legitimnim pričakovanjem državljanov na teh področjih ter ciljem Vlade RS na področju resorja«. Dr. Podgoršek je predstavil tudi program in naloge, ki jih vidi kot najpomembnejše za obdobje mandata, ki mu je zaupan. »Epidemija koronavirusa je spremenila svet, družba se mora prilagajati posledicam virusa, ki pustoši naokoli in ne izbira. Zato bo moja najpomembnejša naloga iskanje novih rešitev, da bomo skupaj premagali to težko obdobje smrtonosnega virusa. Izjemno pomembna naloga ministrstva je tudi reforma Skupne kmetijske politike. Poseben izziv pa predstavljajo ukrepi za preprečevanje zaraščanja kmetijskih zemljišč in odpravo zaraščanja, sprememba zemljiške zakonodaje z namenom izboljšanja zemljiške kmetijske politike, nadaljevanje usklajevanja vsebin Zakona o kmetijstvu, Zakona o živinoreji ter o zaščiti živali. Zelo odgovorna naloga, ki čaka mene in mojo ekipo, je sprejem zakonske podlage za preprečevanje afriške prašičje kuge. Glede živilsko predelovalnega sektorja, pa se zavedam odgovornosti, da morajo vsi deležniki dobiti svojo pozornost. Prenoviti je treba tudi način delovanja zadružnega sistema. Na področju gozdarstva želim povečati učinkovitost izvajanja javne službe Zavoda za gozdove in aktivnejše gospodarjenje z gozdovi.

Dr. Aleksandra Pivec je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vodila od septembra 2018, najprej v Vladi Marjana Šarca, nato od marca 2020 v vladi Janeza Janše.

Nagovor ministra dr. Jožeta Podgorška ob nastopu mandata