Skoči do osrednje vsebine

Ob obeleževanju Svetovnega dne hrane organizirana dvodnevna avdio-video konferenca »Hrana, prehrana, zdravje«

Svetovni dan hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, je letos v okviru Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) potekal pod sloganom »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj. Naša dejanja so naša prihodnost.« Globalno ozaveščanje s ciljem zmanjšanja lakote v svetu in zagotavljanjem raznolike, varne in kakovostne hrane za vse, je letos Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) obeležilo s soorganizacijo avdio video konference »Hrana, prehrana, zdravje«.

Moderator dogodka ob Svetovnem dnevu hrane dr. Peter Raspor

Moderator dogodka ob Svetovnem dnevu hrane dr. Peter Raspor | Avtor MKGP

Skupaj z GRM – Centrom Biotehnike Novo Mesto, Evropskim centrom za mir in razvoj in Mrežo deklaracije za hrano, tehnologijo, prehrano in zdravje je bila uspešno izvedena dvodnevna konferenca, ki je zaradi epidemiološke situacije, potekala po spletni povezavi.

Prvi dan konference je bil posvečen raziskovanju na področju hrane in prehrane in predstavitvi izkušenj dobrih praks s področij: ocene varnosti, mikrobiologije, varstva rastlin, preverjanja pristnosti proizvodov, živilske tehnologije, primarne proizvodnje in prehrane. Sekcijo je zaokrožila razprava na okrogli mizi: Raziskovanje in razvoj na področju hrane, v razpravi pa so sodelovali Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede in Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS, Inštitut Jožef Štefan, Univerza v Ljubljani in Biotehniška fakulteta. Druga okrogla miza je bila posvečena komuniciranju na področju zagotavljanja varne in kakovostne hrane v Sloveniji med deležniki v agroživilski verigi. Ključno sporočilo vseh sogovornikov – predstavnikov Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Turistično gostinske zbornice Slovenije, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, Gospodarske zbornice Slovenije in Doba Fakultete Maribor je bilo, da je komuniciranje, usposabljanje in sodelovanje med deležniki ključno za ustrezno obveščenost in prehransko pismenost potrošnikov.

Drugi dan konference se je s predstavitvami posvetil hrani z različnih vidikov: izzivov časa, pridelave in predelava hrane, odpadne hrane, trgovanja, gostinstva, izobraževanja in nenazadnje tudi z vidika posameznika v družbi, njegovih prehranjevalnih navad tako na delovnem mestu kot doma.

Udeležence spletne konference je pozdravil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Jože Podgoršek, ki je poudaril pomen preskrbe z varno in kakovostno lokalno hrano, še posebej v tej epidemiološki situaciji. Izpostavil je izzive na področju zmanjševanje odpadne hrane, raziskave in razvoj na področju kmetijstva in skupno in učinkovito sodelovanje z vsemi deležniki v agroživilski verigi, kar deležniki od Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano tudi pričakujejo.

Udeležence konference je nagovoril tudi visoki predstavnik Mednarodne organizacije za hrano in kmetijstvo (FAO - Food and Agriculture Organization), generalni direktor Regionalne pisarne FAO za Evropo in centralno Azijo, Vladimir Olegovich Rakhmanin, ki je poudaril, da letos obeležujemo 75. obletnico FAO in doživljamo čast, da je eden od programov Združenih narodov dobil Nobelovo nagrado za mir za leto 2020, za delo na področju hrane in oskrbe s hrano -  World Food Programme.

Generalni direktor, Direktorata za hrano in ribištvo dr. Bojan Pahor je poudaril izzive na področju zagotavljanja varne in kakovostne hrane z vidika vseh aktualnih dejavnikov tveganja: podnebnih sprememb, novih tehnologij, novih sestavin in prehranskih navad ter njihovih vplivov na zdravje.

Izzivov in dela na področju hrane ne manjka, ključno pa je ustrezno sodelovanje vseh deležnikov za učinkovito in složno uresničevanje zastavljenih ciljev.

Več na tej spletni povezavi