Skoči do osrednje vsebine

Jutri začnejo veljati omejitve delovanja za gostinske lokale, frizerske in kozmetične salone ter zaprte rekreativne objekte v rdečih regijah

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Ukrepi iz odloka, ki ga je vlada sprejela na seji 14. oktobra 2020, in določa omejitve delovanja za gostinske lokale, trgovine, frizerske in kozmetične salone ter zaprte rekreativne objekte, bodo stopili v veljavo jutri, v soboto, 17. oktobra 2020, potem ko je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) danes objavil seznam stopnje okuženosti slovenskih regij.

Veljavnost teh ukrepov se bo za regije spreminjala glede na zadnje objavljene podatke NIJZ o stopnji okužb v posamezni regiji. NIJZ bo te podatke objavljal predvidoma enkrat tedensko, na spletni strani  in v Uradnem listu.

Omejitve delovanja

V tako imenovanih rdečih regijah, kjer število na novo okuženih v zadnjih 14 dnevih presega 140 na 100.000 prebivalcev, je prepovedano opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih obratih in ponujanje storitev neposredno potrošnikom v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih. V prostorih, v katerih se opravljata frizerska ali kozmetična dejavnost, pa se bo lahko nahajala le ena stranka.

Opravljanje gostinske dejavnosti za goste, ki prenočujejo v nastanitvenih obratih (hoteli, moteli, penzioni, prenočišča, gostišča, hotelska in apartmajska naselja, planinski in drugi domovi, kampi, prostori za goste pri sobodajalcih, kmetije ter marine), je dovoljeno le za goste, ki prenočujejo v nastanitvenih obratih in sicer od 6.00 do 22.30. Opravljanje gostinske dejavnosti v nastanitvenih obratih je dovoljeno le za mizami (sedeča postrežba) z razdaljo med osebami najmanj 1,5 metra, razen za osebe iz istega gospodinjstva.

V ostalih gostinskih obratih je dovoljena izključno le dostava hrane in pijače ali osebni prevzem.

Za regije, ki niso rdeče, velja, da se število oseb v frizerskih in kozmetičnih salonih ter fitnes centrih in zaprtih športnih objektih omeji na 20 m2 na posamezno stranko. Opravljanje gostinske dejavnosti pa je dovoljeno med 6. in 22.30 uro.

Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji je dostopen v Uradnem listu.