Skoči do osrednje vsebine

Aplikacija #OstaniZdrav - Zaradi epidemiološke situacije veljavnost TAN kod podaljšana na tri ure

Zaradi znatnega porasta števila okuženih z virusom SARS-CoV-2 in s ciljem čim širše in učinkovite uporabe mobilne aplikacije #OstaniZdrav bo posamezniku za vnos desetmestne t. i. TAN kode na voljo več časa.

slikovni prikaz, kako na pametni telefon naložiti aplikacijo

Mobilna aplikacija #OstaniZdrav | Avtor Urad vlade za komuniciranje

TAN koda je 10-mestno število, ki ga uporabnik pridobi le v primeru, da je pri njem potrjena okužba s SARS-CoV-2. Kodo uporabniku izda Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) oziroma epidemiolog pri izvedbi epidemiološke ankete, nato pa se posameznik prostovoljno odloči, ali bo kodo vnesel v mobilno aplikacijo #OstaniZdrav in s tem opozoril vse tiste posameznike (imetnike aplikacije), ki so bili v preteklih 14 dneh z njim v tveganem stiku, naj bodo v naslednjih dneh bolj pozorni na svoje zdravje in ravnajo odgovorno.

Omenjeno TAN kodo je posameznik, ki se je za to odločil, do zdaj moral vnesti v roku ene ure po prejemu. Po preteku tega časa namreč koda ni bila več veljavna. Zdaj se ta rok podaljšuje na tri ure.

Gre za enega od ključnih korakov, s katerim lahko prav vsak uporabnik, ki ima naloženo aplikacijo #OstaniZdrav, učinkovito prepreči nenadzorovano širjenje okužbe. Zato pozivamo uporabnike, da kodo čim prej po prejemu vnesejo v aplikacijo.