Skoči do osrednje vsebine

Evropa združena proti raku

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Nemško zvezno ministrstvo za izobraževanje in raziskave je v okviru predsedovanja Svetu EU pripravilo mednarodno virtualno konferenco na visoki ravni »Evropa: Združena proti raku«, v sodelovanju s portugalskim Ministrstvom za znanost, tehnologijo in visokošolsko izobraževanje ter slovenskim Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport .

Konferenca je bila organizirana v okviru pobude nemškega projekta Nacionalno desetletje boja proti raku, z namenom krepitve raziskav raka. Ministrica prof. dr. Kustec je v uvodu nastopila skupaj z obema kolegoma tria predsedstva Svetu EU, nemško ministrico Anjo Karliczek in portugalskim ministrom Manuelom Heitorjem. Sledile so predstavitve na temo raziskav raka in oskrbe bolnikov z rakom v Evropi, kjer se je v pogovor vključila tudi evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakides.

Ministrica dr. Kustec, ki preko računalnika sodeluje na konferenci.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec | Avtor: MIZŠ

Ministrica prof. dr. Simona Kustec je dejala, da je izjemno počaščena, da je Slovenija vključena v organizacijo in izvedbo te pomembne mednarodne konference, ki v ospredje postavlja pobudo in zavezo za krepitev raziskav raka, saj smo tako dobili priložnost, da se pridružimo skupnim evropskim prizadevanjem v boju proti raku ter da se pri tem osredotočimo v prvi vrsti na bolnike in njihove potrebe. »Naša prizadevanja v boju proti raku so se začela pred dvanajstimi leti med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu EU, kjer smo se osredotočili na zmanjševanje pojavnosti in umrljivosti zaradi raka, kar nam je tudi uspelo. Izkušnje s COVID-19 so pokazale, kako hitro znanost lahko nudi rešitve, kadar se izvaja odprta izmenjava raziskovalnih podatkov in rezultatov. V boju proti raku bomo sodelovali z državami članicami EU, Evropsko komisijo in drugimi mednarodnimi partnerji.  Kot del tria z Nemčijo in Portugalsko se zavezujemo, da bomo vzpostavili novo obliko upravljanja evropskega raziskovalnega prostora, ki bo osredotočeno na doseganje skupnih ciljev. Nobenega dvoma ni, da je boj proti raku eden izmed njih«, je v nagovoru izpostavila ministrica prof. dr. Kustec.

Konferenca se je zaključila s podpisom deklaracije o učinkovitih raziskavah raka s strani vseh treh ministrov tria predsedstva Svetu EU. Ministrica prof. dr. Kustec je ob podpisu dejala, da združitev prizadevanj najverjetneje ne bo enostavna. »Toda raku ni mar, da je težko. Pa tudi bolnikom ni in tudi nam ne sme biti. Ravno zato smo se kot trio Nemčije, Portugalske in Slovenije skupaj s Komisijo zavezali, da naše sodelovanje dvignemo na višjo raven. Strinjamo se, da je boj proti raku eden izmed skupnih ciljev, h kateremu bomo stremeli v okviru zaveze tria. 

Slika podpisane deklaracije.

Podpisana deklaracija o učinkovitih raziskavah raka s strani vseh treh ministrov tria predsedstva Svetu EU. | Avtor: MIZŠ

1 / 2