Skoči do osrednje vsebine

UKC Ljubljana se pripravlja na potrebe po večjem številu postelj

O aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta spregovorila Mateja Logar z infekcijske klinike v Ljubljani in vladni govorec Jelko Kacin.

V nedeljo je bilo potrjenih 169 okužb, izvedeno je bilo 1404 testiranj, delež pozitivnih je 12 odstotkov. Umrla sta dva bolnika. V bolnišnicah se zdravi 172 bolnikov, 26 jih je na intenzivni negi. Število pozitivnih primerov na 100.000 prebivalcev v 14-dnevni incidenci je dobrih 164 primerov, kazalnik je največji v koroški regiji z 247 primerov, sledi gorenjska z 205, tej pa skupaj zasavska in osrednje slovenska s 183 primeri je podatke predstavil Kacin.

V primerjavi z dvema sosednjima državama je 14-dnevna incidenca v Italiji 52, a je število novo okuženih vsak dan večje, včeraj 5724, s čimer so blizu rekordnih dnevnih številk iz 1. vala. V Avstriji je incidenca 132 primerov, kjer se krivulja širjenja virusa že obrača navzdol in se razmere stabilizirajo.

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana se pripravlja na potrebe po dodatnem povečanju števila postelj za covid bolnike znotraj svojih organizacijskih enot, je napovedala Logarjeva. Konkretno se za to možnost pripravlja Ortopedsko kliniko. Infektologinja je spregovorila tudi o primerjavi med gripo in covidom in poudarila, da je obravnava dveh takih bolnikov v intenzivnem oddelku podobna po številu potrebnega zdravstvenega osebja.

Vladni govorec Kacin je javnost spodbudil, da naj zaposleni svoje delo opravljajo od doma, če to delovni proces omogoča. Nakup živil naj se opravljajo manj pogosto. Posamezniki naj odpovedo druženja in praznovanja. Potrebna je higiena rok in kašlja, ohranjanje medsebojne razdalje ter nošnja maske v vseh zaprtih prostorih in povsod drugje, kjer ni mogoče zagotoviti primerne razdalje. Kacin je priporočil uporabljanje aplikacije #Ostani Zdrav. 

Docentka dr. med. Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana

Docentka dr. med. Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana | Avtor: Daniel Novaković, STA