Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve o Rusiji, Belorusiji in dialogu Beograd-Priština

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes, 12. oktobra 2020, v Luksemburgu udeležil zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve. Ministri so razpravo posvetili štirim osrednjim temam, in sicer dialogu Beograd-Priština, Belorusiji, Rusiji ter Latinski Ameriki in Karibom.

Pred tem so se ministri na neformalnem zajtrku srečali z ministrom za zunanje zadeve Saudove Arabije princem Faisalom Bin Farhanom Al Saudom.

Na začetku zasedanja sta visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell in posebni odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino in druga regionalna vprašanja na Zahodnem Balkanu Miroslav Lajčak ministre seznanila z zadnjim stanjem v dialogu med Beogradom in Prištino in napovedala prihodnje korake. Minister dr. Logar se je zavzel za aktiven angažma Unije v regiji Zahodnega Balkana. Glede dialoga med Beogradom in Prištino je poudaril, da mora EU ponuditi oprijemljive spodbude, ki bodo obema stranema pomagale pri sklepanju in izvajanju dogovorov.

V razpravi o prihodnji politiki EU do Ruske federacije in nedavnih dogodkih, vključno z zastrupitvijo opozicijskega voditelja Navalnega, so ministri posvetili pozornost predvsem možnemu širšemu odgovoru Unije na kršitve človekovih pravic v Rusiji. Podprli so predlog priprave omejevalnih ukrepov proti odgovornim za poskus umora Navalnega z uporabo kemičnega orožja. Minister dr. Logar je izpostavil pomen enotnosti EU do Ruske federacije. Pridružil se je obsodbam zastrupitve ruskega opozicijskega voditelja Navalnega in izrazil pričakovanje, da bo prišlo do čimprejšnje razjasnitve s strani Ruske federacije in do polnega sodelovanja z mednarodno skupnostjo, predvsem z Organizacijo za preprečevanje kemičnega orožja (OPCW). V razpravi so se ministri dotaknili tudi vloge Rusije v Belorusiji in Gorskem Karabahu, njene dezinformacijske kampanje kot tudi notranjepolitične dinamike v Ruski federaciji.

Glede Belorusije so ministri sprejeli sklepe, ki obsojajo nasilje, podpirajo belorusko suverenost, poudarjajo zunanje nevmešavanje in pozivajo oblasti k sodelovanju s Svetom za človekove pravice in Moskovskim mehanizmom OVSE.

Na neuradnem kosilu so ministri opravili strateško razpravo o odnosih z Latinsko Ameriko in Karibi (LAK) kot nadaljevanje razprave z julijskega zasedanja. Tokrat so se pogovarjali o možnostih za obnovitev aktivnosti EU z regijo na visokem nivoju. Pri tem so se zavzeli za podporo državam Latinske Amerike in Karibom pri zeleni, digitalni in socialno vključujoči obnovi ter krepitvi skupnega delovanja na multilateralnem področju.