Skoči do osrednje vsebine

Statistični urad Republike Slovenije objavil sveže podatke o razvoju digitalne družbe v Sloveniji 2020

V poglavju Digitalizacija v podjetjih z vsaj 10 zaposlenimi: uporaba informacijsko komunikacijske tehnologije (IKT) in ovire pri digitalni preobrazbi podjetij Statistični urad beleži, da je pandemija covid-19 digitalizacijo še pospešila, saj so morala podjetja svoje poslovanje takoj prilagoditi novim razmeram.

Kot navaja Statistični urad, ima dostop do interneta za službene namene v podjetjih z vsaj 10 zaposlenimi 54 odstotkov zaposlenih, prenosne naprave za službene namene, ki omogočajo dostop do interneta prek mobilnih telefonskih omrežij, pa je svojim zaposlenim dodelilo 86 odstotkov podjetij.

Pri Statističnem uradu Republike Slovenije (SURS) so se lotili tudi raziskave, ki so jo poimenovali Razvitost digitalne družbe v Sloveniji v času pandemije. V njej ugotavljajo, da je v prvem četrtletju leta 2020 internet redno uporabljalo 87 odstotkov oseb, starih 16-74 let; tri četrtine večkrat na dan, 67 odstotkov jih je bilo aktivnih na spletnih omrežjih, 58 odstotkov jih je na internetu pridobivalo informacije o zdravju, 14 odstotkov pa je uporabljalo pametne gospodinjske aparate in digitalne asistente.

SURS načrtuje v novembru še objave podatkov o obsegu spletnega nakupovanja/prodaje, v decembru pa objavo vseh zbranih podatkov za leto 2020.