Skoči do osrednje vsebine

Odločitve s 35. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je obravnavala in sprejela eno točko s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Novelacija projekta 2330-20-0038 »Odprava motenj v vinskem sektorju - covid-19«

Vlada je sprejela sklep, da se v veljavnem Načrtu razvojnih programov 2020-2023 skladno s prilogo spremeni projekt 2330-20-0038 »Odprava motenj v vinskem sektorju - covid-19« in sicer na način, da se vrednost projekta poveča na 7.046.442,13 evrov, od tega bo iz državnega proračuna zagotovljeno 5.586.442,13 evrov. Ostali finančni viri projekta predstavljajo lastna sredstva kmetijskih gospodarstev. Projekt se bo izvajal predvidoma do konca leta 2020.

Glede na trenutno stanje vinarstva v Sloveniji, ki je posledica padca prodaje vina zaradi epidemije covid-19, je v letošnjem letu potrebno izvesti krizno destilacijo vina in krizno skladiščenje vina ter s tem umakniti viške vina s trga. Do velikih težav s prodajo in do velike gospodarske škode prihaja v delu prodaje, ki je namenjena gostinstvu in turizmu, kjer so morali v času epidemije popolnoma prenehati s ponujanjem storitev in blaga, pričakuje pa se, da bo prodaja zaradi upada turizma manjša tudi v drugi polovici leta 2020 in v letu 2021. Zaradi zmanjšanega obsega prodaje in popolne ustavitve prodaje v segmentu gostinstva in turizma v letošnjem letu zaradi epidemije se panoga srečuje z viški vina, ki bodo vplivali tudi na zmanjšanje odkupa grozdja letnika 2020.

Namen programa je preprečitev padca cen vina in neravnovesja na trgu z vinom, s čimer se bo lahko ohranil obseg vinogradniških površin in tradicija vinarstva v Sloveniji. Pridelovalci vina, ki so utrpeli izpad prodaje zaradi omejitev izvajanja dejavnosti, ki izhajajo iz ukrepov varovanja zdravja ljudi, v času razglasitve epidemije covid-19, bodo s pomočjo programa lahko nadaljevali s pridelavo vina tudi v naslednjih letih.

Cilj programa je umik določenih količin vina, ki se ne tržijo, v obliki krizne destilacije tega vina v industrijski alkohol ali alkohol za medicinske namene. Glede na nastale viške vina zaradi neprodaje bi bil za popolno stabilnost trga potreben umik večjih količin vina, kot je bilo sprva načrtovano, in sicer trajni umik približno 7 milijonov litrov vina in začasni umik približno 1 milijon litrov vina za obdobje od 6 do 12 mesecev.