Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin na terenskem obisku na Celjskem

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je danes v okviru obiskov enot Slovenske vojske in notranje organizacijskih enot upravnega dela ministrstva, organov v sestavi ter sil za zaščito, reševanje in pomoč mudil na Celjskem.

Najprej je minister obiskal Izpostavo Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR). Njeno delo je ministru predstavil vodja izpostave Janez Melanšek, širši okvir delovanja pa namestnik generalnega direktorja URSZR Stanislav Lotrič. Izpostava opravlja upravne in strokovne naloge organiziranja, priprave in izvajanja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami na območju 33 občin. Regijski center za obveščanje, ki deluje znotraj izpostave, je v letošnjem letu do 30. septembra obdelal že 67.072 klicev. Med naravnimi nesrečami, ki so letos prizadele celjsko območje, so bili predvsem neurja, toča in vetrolomi. Pripadniki Civilne zaščite Zahodnoštajerske regije so se intenzivno aktivirali ob epidemiji covid-19. Minister mag. Matej Tonin je izrazil podporo njihovemu delu in prizadevanjem za še večjo učinkovitost varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Na obisku v Izpostavi Uprave RS za zaščito in reševanje v Celju sta se ministru pridružila tudi poslanka in poslanec Državnega zbora Janja Sluga in Jure Ferjan. 

V nadaljevanju je minister mag. Matej Tonin obiskal Vojašnico Franca Rozmana Staneta. Poveljnik 20. pehotnega polka Slovenske vojske in poveljnik vojašnice podpolkovnik Gregor Hafner je ministru predstavil naloge polka, med katerimi so tudi upravljanje strelišča Pečovnik in vadišča Ljubečna, civilno vojaško sodelovanje na domicilnem območju ter promocija Slovenske vojske v lokalnem okolju. Poslopje Vojašnice Franca Rozmana Staneta ima dolgo zgodovino, saj je bilo zgrajeno že konec 19. stoletja. V njem je deloval 87. pešpolk avstroogrske vojske, ki so ga sestavljali večinoma slovenski vojaki. Sedaj je posamezne dele vojašnice treba prenoviti, da bi le-ta lahko učinkoviteje služila svojemu namenu. Minister mag. Matej Tonin je sogovornikom, med katerimi sta bila tudi namestnik poveljnika 72. brigade polkovnik Boštjan Baš in namestnik poveljnika sil brigadir Franc Koračin, predstavil obseg predvidenih sredstev, namenjenih za prenovo vojašnic, ki jih bo zagotovil predlagani zakon o sredstvih za zagotavljanje investicij v Slovenski vojski v letih od 2021 do 2026. Minister si je ogledal tudi prikaz opreme 20. pehotnega polka in drugih enot, nastanjenih v Vojašnici Franca Rozmana Staneta.

Nato se je minister mag. Matej Tonin na mejnem prehodu Dobovec pri Rogatcu srečal z mešano mejno patruljo Policije in Slovenske vojske. Patrulja mu je predstavila svoje delo in problematiko nezakonitih migrantskih prehodov meje. Pet let sodelovanja pri nadzoru meje bomo obeležili prihodnji teden.

V Rogatcu je minister obiskal gasilce in gasilke tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva in si ogledal gradbišče za gradnjo prizidka gasilskega doma. Srečal se je tudi s predstavniki Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah.