Skoči do osrednje vsebine

Hackaton za okolje

26. in 27. septembra se je odvijal težko pričakovani hackathon Življenje s podnebnimi spremembami, ki je obravnaval perečo tematiko podnebnih sprememb ter soočanja s krizo, ki je njena posledica. Gre za tradicionalni hackathon odprtih podatkov, ki ga že tretje leto zapored organizira Ministrstvo za javno upravo - OPSI (Odprti podatki Slovenije) skupaj s partnerji. Na osnovi odprtih podatkov, s katerimi razpolagata Agencija RS za okolje in Direkcija za vode, se je iskalo odgovore na aktualno vprašanje - kako omiliti posledice podnebnih sprememb za prebivalstvo Slovenije?
Napovednik dogodka hackhaton Življenje s podnebnimi spremembami. Ob napisu je grafika podnebnih sprememb.

Napovednik dogodka v sliki

OD POPLAV DO SUŠE

Hackathona se je udeležilo preko 50 udeležencev, ki so v skupinah razvijali kar 14 različnih idej. Zaradi trenutnih razmer COVID-19, je dogodek potekal on-line, kar pa za organizatorje (MJU OPSI in Transformation Lighthouse) ni predstavljalo večjega izziva, saj smo izkušnje z on-line dogodki pridobili že tekom spomladanskih delavnic in velikega panevropskega hackathona #EuVsVirus.

Vseh 14 ekip se je soočalo z naslednjimi izzivi:

  • Pomoč pri vzpostavitvi boljšega odnosa do vodnih zalog ter soočanje s sušo
  • Strateška igra podnebnih sprememb – kako blažiti podnebne spremembe in kako se jim prilagajati
  • Soočenje z vodami – da nas ne poplavi ter kam in kako z viški vode

 Ob zaključku hackathona, ki je potekal kar 36 ur skupaj, je bilo izbranih 6 polfinalistov, ki so pridobili dodaten čas za razvijanje idej. Naknadno pa bodo izbrane 3 zmagovalne ekipe, ki bodo poleg denarnih nagrad prejele tudi enkratno priložnost, da svoje ideje privedejo do konkretnih rešitev.

Z INOVATIVNIMI METODAMI DO JASNIH IZZIVOV

Za svoj prispevek je Inovativen.si poskrbel že na samem začetku, ko je bilo potrebno oblikovati izzive, ki se jih je reševalo na hackathonu.

Tekom treh delavnic, ki so potekale marca in aprila, smo formirali izzive, ki so jih udeleženci reševali na septembrskem hackatonu. Delavnice so potekale pod vodstvom izkušene moderatorke Nastje Mulej, na njih pa so udeleženci s pomočjo metode kreativnega – lateralnega razmišljanja izkoristili lastne potenciale in s skupnimi močmi prišli do željenih rezultatov. Pomembo vlogo so tukaj odigrali tudi predstavniki Agencije RS za okolje in Direkcije za vode, ki so udeležence usmerjali k tematikam, aktualnim za slovenski prostor.

Ekipa Inovativen.si je poskrbela za organizacijo delavnice in na vseh delavnicah tudi aktivno sodelovala.

NOVA ZNANJA IN POZNANSTVA

Kot vsi hackatoni, je tudi ta vsem sodelujočim nudil odlično priložnost za pridobivanje novih znanj in poznanstev. Tovrstni dogodki namreč povezujejo ljudi iz različnih sektorjev in na ta način omogočajo napredek in spremembe, ki so posledica sodelovanja.

Udeleženci so imeli možnost prisluhniti tudi raznim predavanjem, ki so bila del spremljevalnega programa. V soboto je tako potekala predstavitev vplivov onesnaževanja in ogljikovega dioksida na zemljo, ki jo je organiziralo mednarodno podjetje EDG (Enterprise Development Group. Potekala pa so še druga predavanja: Kaj so odprti podatki in kakšne so potrebe po njih? (mag. Aleš Veršič), Odprta koda je del nas (Xlab) in Ai for Earth (Microsoft). Potekala je tudi krajša predstavitev inovativne metode Elevator pitch, ki so jo udeleženci uporabili tudi v praksi, ob zaključnih predstavitvah idejnih rešitev.

ZGODBA SE NADALJUJE

Kot že omenjeno, pa s hackathonom še nismo povsem zaključili. Sklepnemu dogodku bomo priča 3. novembra 2020, ko bo 6 finalistov ponovno predstavilo svoje izpopolnjene ideje. Žirija se bo na podlagi predstavitev (»pitchev«) odločila, katere tri rešitve so najbolj obetavne in si zato zaslužijo nagrade.

Medtem, ko ekipe »hekajo« s polno paro, pa mi že nestrpno pričakujemo rešitve in upamo, da bodo postale ključ do nujnih sprememb!