Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. oktobra 2020

Potresi

Izpostava Ljubljana

Ob 22.28 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje zabeležili potres magnitude 0,9 v bližini Mengša, 10 km severno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Vodic, Črnuč in LJ-Šmartnega. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

  

Plazovi

Izpostava Celje

Ob 15.30 so na Cesti na Roglo v občini Zreče, gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Zreče, opravili kontrolo udora zemlje in izkopali jarek za odvod meteorne vode in plaz prekrili s folijo.

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Med 10.57 in 15.20 je bila na hitri cesti-H4, Razdrto–Nova Gorica, med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina, zaradi burje, ki je v sunkih dosegala hitrost do 100 kilometrov na uro uvedena zapora prometa 1. stopnje. Zapora je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

  

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 16.32 je posadka helikopterja Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik, iz Podvolovljeka v občini Luče, prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 6.31 je v naselju Trnje, občina Brežice, osebno vozilo zbilo pešca. Reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Brežice so poškodovanega na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Brežice. Dežurni cestnega podjetja so postavili cestno zaporo in uredili obvoz.

Ob 13.01 so na regionalni cesti Sevnica–Krško, občina Krško, posredovali gasilci PGD Sevnica, kjer je osebno vozilo zdrsnilo s cestišča v obcestni propust za vodo in se prevrnilo. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, postavili vozilo na kolesa, pomagali avto vleki, policiji in počistili cestišče z vpojnimi sredstvi. Reševalci NMP Sevnica so poškodovano osebo na kraju pregledali.

Izpostava Celje

Ob 11.20 sta v ulici Foršt v Ljubnem ob Savinji, občina Ljubno ob Savinji, trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Nazarje, ki so kraj dogodka zavarovali, usmerjali promet, odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe ter po vozišču posuli vpojna sredstva. Ena oseba je bila odpeljana z reševalnim vozilom.

Izpostava Kranj

Ob 18.29 je v naselju Bistrica, občina Naklo, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom osebo rešili iz vozila in vozilo postavili nazaj na vozišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.46 je v naselju Predole, občina Grosuplje, osebno vozilo zapeljalo s ceste in obstalo na strehi. Poškodovanih oseb ni bilo. Gasilci PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, vozilo postavili nazaj na kolesa in sprali cestišče. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.17 je na cesti Novo mesto–Metlika v bližini naselja Vinja vas, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila, s tehničnim posegom postavili vozilo na cestišče, odklopili akumulator in očistili motorne razlite tekočine. Reševalci NMP Novo mesto so osebo skrbeli na kraju in pripeljali v SB Novo mesto. Delavec cestnega podjetja je postavil prometno signalizacijo.

Izpostava Postojna

Ob 11.03 se je na Kolodvorski cesti v Pivki osebno vozilo zaletelo v rampo tovornega vozila in se pri tem prevrnilo na bok. Gasilci PGD Postojna in Pivka so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna in policiji. V prometni nesreči sta se poškodovali dve osebi.

Izpostava Ptuj

Ob 10.40 sta v Bukovcih, občina Markovci, v naletu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulatorja ter počistili cestišče.

  

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 0.50 so v Hotemežu v občini Radeče tleli leseni odpadki v zapuščenem objektu. Gasilci PGD Radeče so pogasili požar.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.35 je v Smrečju, občina Vrhnika, ob dimniški tuljavi pri ostrešju objekta, tlela toplotna izolacija. Gasilci PGD Vrhnika, Podlipa - Smrečje in Žažar so odstranili opaž, pogasili tlečo izolacijo, odstranili ožgano izolacijo in s termovizijsko kamero pregledali okolico.       

Izpostava Maribor

Ob 4.11 je v naselju Ihova v občini Benedikt zagorela peč za centralno kurjavo v kurilnici stanovanjske hiše. Ogenj je uničil peč, napeljavo in oplesk v kurilnici in sosednjem prostoru. Do prihoda gasilcev PGD Benedikt je požar pogasil lastnik sam. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali prostore in jih prezračili ter pomagali iz kurilnice iznesti zoglenele ostanke.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.22 je na Vrholju pri Kojskem, občina Brda, zagorel starejši stanovanjski objekt. Gasilci PGD Dobrovo in Javnega zavoda Gasilske reševalne dejavnosti gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, so požar objekta pogasili in odstranili nevarne premete, ter nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica. Na kraju je bila policija in predstavnik Elektro Primorske za odklop elektrike. O požaru je bil obveščen poveljnik Civilne zaščite (CZ) občine Brda.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.09 so v podjetju Slovenska industrija jekla (SIJ) Ravne Systems, občina Ravne na Koroškem, zagorele saje v dimniku na oddelku kalilnice. Ogenj so pogasili gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem.

  

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 23.37 je bil blizu razcepa Gabrk, občina Divača, opažen ogenj v gozdu. Posredovali so gasilci PGD Divača, Senožeče in ZGRS Sežana, ki so na lokaciji ugotovili, da je zgorelo starejše kombinirano vozilo, za prevoz vode na pašnik.

  

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Kranj

Od 8. do 13. ure je bila na delu Valjavčeve ulice, Bleiweisove ceste in Ul. XXXI. divizije v Kranju, zaradi okvare, motena oskrba s pitno vodo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.03 se je v kraju Osenca, občina Celje, podrlo drevo na cesto in elektro vodnik ter tako predstavljalo nevarnost za promet in pešce. Posredovali so gasilci PGD Celje, ki so zavarovali kraj dogodka ter odstranili nevarnost.

Ob 10.42 so na Cesti Kozjanskega odreda v Štorah gasilci PGD Štore s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja ter omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Ob 13.47 je v naselju Pože, občina Vojnik, v objektu zamašilo odtočno cev za meteorne vode. Posredovali so gasilci PGD Nova Cerkev, ki so zavarovali kraj dogodka ter odmašili cev.

Izpostava Koper

Ob 14.04 so v Kajuhovi ulici v Izoli, gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper, s tehničnim posegom odprli vrata dvigala v okvari in rešili dve osebi.

Izpostava Kranj

Ob 21.20 se je na Cesti železarjev na Jesenicah v poslovni zgradbi pokvarilo dvigalo. Gasilci GARS Jesenice so s tehničnim posegom iz dvigala rešili ujeto osebo, dvigalo odklopili iz obratovanja in o dogodku obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.06 so na Celovški cesti v Ljubljani, gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, prenesli obolelo osebo do reševalnega vozila.

Ob 15.47 so v Kogojevi ulici, občina Ljubljana, posredovali gasilci GB Ljubljana, kjer je iz radiatorja iztekala voda.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.43 so v Kmečki ulici v Beltincih, posredovali gasilci PGD Beltinci, zaradi izteka vode iz hidranta v katerega je trčilo osebno vozilo.

Izpostava Postojna

Ob 21.03 se je v ulici Toneta Tomšiča v Ilirski Bistrici, v stanovanju večstanovanjske stavbe, nahajala obolela oseba. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica, ki so v stanovanje v prvem nadstropju, vstopili skozi odprta balkonska vrata. Obolelo osebo so oskrbeli reševalci NMP Ilirska Bistrica.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.07 so v ulici Talcev v Zagorju, gasilci PGD Zagorje - mesto, iz kletnih prostorov več stanovanjskega objekta izčrpali in posesali okoli 15 kubičnih metrov meteorne vode.

Napoved za naslednje dni

 

V četrtek bo pretežno jasno, zjutraj in del dopoldneva bo ponekod po nižinah megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 19, na Primorskem do 21 °C.

V petek bo povečini sončno z občasno povečano koprenasto oblačnostjo. Zjutraj in del dopoldneva bo ponekod po nižinah megla. Jutranje temperature bodo od 2 do 8, ob morju okoli 11, najvišje dnevne od 17 do 21 °C.

V soboto bo povečini sončno z jutranjo meglo po nekaterih nižinah. Popoldne se bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije oblačnost povečala. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter.

V noči na nedeljo se bo povsod pooblačilo, pričelo bo deževati. V nedeljo bo oblačno s padavinami in občutno hladneje. Meja sneženja se lahko spusti do alpskih dolin.