Skoči do osrednje vsebine

Minister Počivalšek na Koroškem: "Mladi morajo dobiti priložnost doma"

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v okviru vladnega obiska na Koroškem s sogovorniki odprl dve pomembni temi, zaposlovanje mladih in razvoj turizma. Obiskal je tudi enega najuspešnejših podjetij v tej regiji, Cablex, ter skupaj z ministrom Zvonkom Cernačem odprl novo urejeno cesto, ki povezuje poslovno cono Glančnik in turistično znamenitost Podzemlje Pece v Mežici.
Minister Zdravko Počivalšek in ministrica dr. Simona Kustec na vladnem obisku Koroške.

Minister Zdravko Počivalšek in ministrica dr. Simona Kustec na vladnem obisku Koroške.

Koroška je, kot je poudaril minister, regija številnih priložnosti, ki pa jih bo potrebno nasloviti celovitejše in bolj povezano. To velja predvsem za področje turizma, ki že premore nekaj izjemnih destinacij, večji preskok pa bo mogoč, ko bodo vsi ključni igralci ponudbo zasnovali kot skupno zgodbo, za vse letne čase. Za turizem v tem delu Slovenije je namreč značilno, da je izrazito uspešen predvsem v zimskih mesecih.

Butični in visokokakovostni turizem ustvarja privlačna delovna mesta, ki so posebej zanimiva za mlade. To so poudarili tudi sogovorniki srečanja, na katerem so poglede na vključevanje mladih v gospodarstvo izmenjali predstavniki gospodarstva, šolstva, lokalne skupnosti in države. "Vprašati se moramo, kako bo na Koroškem čez 20 let. Življenje v tej regiji bo spodbudno, če bomo poskrbeli za to, da bodo lahko mladi svoje ambicije uresničevali doma. Ne le čez mejo, mladi nam odhajajo tudi v vsa večja urbana središča v državi in ta proces moramo obrniti v korist Koroške."

Minister je bil navdušen nad štipendijsko shemo, s katero številna Koroška podjetja že več desetletij skrbijo za to, da mladi dobijo prvo zaposlitveno priložnost doma.

Ob številnih ukrepih za razvoj podjetniškega okolja, ki jih izvaja Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, je to eden od ključnih vzvodov, ki bi lahko mlade Korošce v prihodnosti zadržali doma. "Mnoga podjetja imajo velik razvojni potencial in narediti moramo vse, da bodo v njih dobili priložnost najprej domačini."