Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik ob regijskem obisku Koroške: »Delo na občinah in upravnih enotah je kljub razmeram dobro organizirano in poteka nemoteno«

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je v okviru regijskega obiska Vlade na koroškem obiskal občine Dravograd, Mežica in Ravne na Koroškem, kjer se je ustavil tudi na stojnici #OstaniZdrav. Obiskal je Upravni enoti Dravograd in Ravne na Koroškem, sestal pa se je tudi s predstavniki koroškega stičišča nevladnih organizacij KOROCIV.

Minister Koritnik je z župani občin spregovoril predvsem o soočanju z virusom Covid-19 in jih seznanil z načrtom ukrepov za obvladovanje drugega vala koronavirusa, ki ga je včeraj predstavil predsednik vlade Janez Janša. Predstavil je tudi dogovor o višini povprečnine za leti 2021 in 2022, ki bo znašala 628,20 evra. Sogovornike pa je seznanil tudi z razpisom Pametna mesta, ki bo predvidoma objavljen novembra.« Dodatno pa bodo občine prihranile tudi s sprejetjem Zakona o finančni razbremenitvi občin, ki bo obravnavan že na oktobrski redni seji Državnega zbora in bi občinam lahko prinesel v proračunskem letu tudi do 64 milijonov evrov prihrankov. »31.5 milijonov evrov zaradi prevzema obveznosti države od občin, 4.7 milijonov evrov manj stroškov za občine z romskim prebivalstvom, 25.9 milijonov evrov dodatnih sredstev zaradi uveljavitve polne višine nepovratnih sredstev za sofinanciranje investicij in 1.9 milijonov evrov prihranka zaradi preusmeritve stroškov gasilskega zavarovanja na državo,« je okvirne finančne učinke zakona županom predstavil minister.

Na sestanku pri županji Dravograda Marijani Cigala sta se ministru pridružila tudi državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc in direktor direktorata za les Danilo Anton Ranc. Spregovorili so o zelenem javnem naročanju, konceptu, ki bi pri javnih naročilih določil večji odstotek izdelkov iz lesa, kar bi regiji kot je Koroška dalo še dodaten gospodarski zagon.

Minister Koritnik se je na skupnem sestanku sestal tudi z vodstvom Koroškega regionalnega stičišča nevladnih organizacij – KOROCIV in nekaterimi predstavniki nevladnih organizacij, ki delujejo na Koroškem. Posebej ga je navdušil projekt Zdrava črna, ki ga izvaja KOROCIV in združuje aktivnosti in prireditve v občini Črna na Koroškem ter širši regiji, s katerimi širijo zdrav ter aktiven slog življenja med vsemi generacijami.

Poseben poudarek v okviru obiska je minister namenil tudi stanju na upravnih enotah, zato je obiskal upravni enoti Dravograd in Ravne na Koroškem, kjer se je sestal z načelnicama Mihelo Damiš Račnik in Vlasto Božnik ter zaposlenimi. Načelnici sta ministra seznanili z ukrepi, ki jih trenutno izvajajo za omejevanje nenadzorovanega širjenja okužb s Covid-19 in njihovimi posledicami na poslovanje upravnih enot. Spregovorili so tudi o problematiki fiktivnih prijav prebivališč. Minister se je ob tem zahvalil javnim uslužbencem za predano delo trenutnim razmeram navkljub in ocenil, »da je delo na obeh upravnih enotah kljub zaostrovanju ukrepov dobro organizirano in zaenkrat nemoteno poteka. Pripravljeni pa so tudi scenariji za primer okužbe med zaposlenimi, ki so sicer ustrezno zaščiteni.« Z načelnico UE Dravograd sta se dogovorila tudi za menjavo dotrajanega agregata in klimatov v stavbi. Dela bodo izvedena v letih 2021 in 2022.

Minister se je v Ravnah ustavil tudi na stojnici Ostani zdrav, kjer je občankam in občanom predstavil delovanje istoimenske aplikacije za varovanje zdravja ljudi in jim pomagal pri namestitvi. Aplikacijo #OstaniZdrav si je do sedaj naložilo že dobrih 117.000 uporabnikov, minister pa je na podlagi prejetih odzivov ocenil, da je na Koroškem dobro sprejeta.