Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano tudi letos aktivno sodeluje na Kulturnem bazarju

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je tudi letos aktivno na Kulturnem bazarju, ki poteka danes v ljubljanskem Cankarjevem domu. V okviru tega medresorskega nacionalnega projekta kulturno-umetnostne vzgoje, ki poteka letos že dvanajstič, ministrstvo sodeluje s tematsko razstavo ob 10. obletnici projekta Tradicionalni slovenski zajtrk ter okroglo mizo na to temo v okviru posebnega tematskega sklopa Gastronomija in kultura.
Generalni direktor Direktorata za hrano in ribištvo dr. Bojan Pahor na  tematski okrogli mizi ob 20. obletnici projekta Tradicionalni slovenski zajtrk

Generalni direktor Direktorata za hrano in ribištvo dr. Bojan Pahor na okrogli mizi v okviru tematskega sklopa Gastronomija in kultura - 10. obletnica projekta Tradicionalni slovenski zajtrk | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 3

O pomenu projekta Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki poteka vsako leto na dan slovenske hrane (tretji petek v novembru), so na okrogli mizi spregovorili dr. Bojan Pahor, generalni direktor Direktorata za hrano in ribištvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije – pobudnice projekta ter Irena Simčič iz Zavoda RS za šolstvo.

Tradicionalni slovenski zajtrk je primer dobrega medresorskega sodelovanja, saj povezuje tako različne vladne resorje kot tudi kmetijske, gospodarske, vzgojno-izobraževalne, zdravstvene in kulturne ustanove. Zajtrka z živili domačega izvora - kruha, masla, medu, mleka in jabolk - se je v letu 2019 razveselilo že več kot 268.000 otrok, vzgojiteljev in učiteljev v slovenskih vrtcih in osnovnih šolah.

Prvotno je bila akcija namenjena predvsem izobraževanju in ozaveščanju otrok o pomenu čebel in čebeljih pridelkov, danes pa je namen projekta izobraževati, obveščati in ozaveščati otroke in mlade, pa tudi najširšo javnost, o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje in gospodarske dejavnosti.

Več informacij o projektu Kulturni bazar