Skoči do osrednje vsebine

Danes obeležujemo svetovni dan učiteljev

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
»En sam otrok, en sam učitelj, ena sama knjiga, en sam svinčnik lahko spremenijo svet.« (Malala Yousafzai)

Leta 1993 je UNESCO 5. oktober razglasil za svetovni dan učiteljev. V Sloveniji ta praznik tradicionalno obeležimo s slovesno podelitvijo državnih nagrad na področju šolstva, letos je ta prireditev načrtovana za 8. december. 

Portretna fotografija ministrice prof. dr. Kustec

Ministrica prof. dr. Kustec

Ministrica prof. dr. Kustec se je ob tej priložnosti vsem učiteljicam in učiteljem, v posebnem voščilu, zahvalila za njihov velik doprinos družbi. 

"Spoštovani učiteljice in učitelji!

Vsako leto nas 5. oktober še posebej opominja na vlogo, ki jo za naše otroke, za našo družbo kot celoto prevzemate s svojim delom. Z delom, ki ni zgolj služba, niti ne zgolj poklic, ampak je poslanstvo, je življenje, prenašate znanje do nas. Učite, prikazujete, oblikujete, vodite, spodbujate, izzivate, sporočate, navdihujete – z vsebinami in vrednotami!

V današnjem, koronskem času, ki močno zaznamuje tudi vaše delo, predstavljate enega od temeljnih stebrov stabilnosti celotne družbe. Vsem nam kažete, da se je prav z znanjem možno zoperstaviti še tako nepredvidljivim in nepoznanim svetovom. Da smo lahko uspešni, če se znamo poslušati in slišati, si pomagati in sodelovati. Če znamo gojiti umirjen, potrpežljiv, strpen dialog. S takšnim odnosom skupaj z našimi šolarkami in šolarji postajate zgled za celotno družbo. Kažete, da je le s takšnim pristopom, utemeljenim na znanju, na zmožnostih iskanje drugačnih rešitev in poti, tudi drugačnih orodij za učenje, možno premagati negotove čase, se obdržati na nogah in iti dalje še modrejši, z znanjem in izkušnjami bogatejši.

Hvala, ker s svojim delom in odnosom prav v teh zahtevnih časih spreminjate svet že zgolj s tem, ker navkljub vsem omejitvam delate dalje  in s tem še enkrat več v zgodovini potrjujete več kot stoletje stare modre misli Victorja Hugota, ki je zapisal, da: »tisti, ki odpira vrata znanja, zapira vrata ujetništva.«

Ob vašem prazniku vam izrekam globok poklon in spoštovanje ter vam želim, da ostaneta naša svetla zvezda Danica boljšega jutrišnjega dne!

Vse dobro, srečno in zdravo!"