Skoči do osrednje vsebine

Spremembe glede nošenja mask v vzgojno-izobraževalnih zavodih

Vlada Republike Slovenije je na sinočnji 99. dopisni seji sprejela spremembe Odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Odlok pri gibanju in zadrževanju v zaprtem javnem prostoru zaradi preprečitve ponovnih izbruhov nalezljive bolezni COVID-19 sicer določa obvezno uporabo zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta).

Ne glede na navedeno pa predlog odloka določa izjeme, ko uporaba zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza, ni potrebna, in sicer je to za:

  • Otroke v vrtcih in učence v osnovni šoli ter dijake v srednji šoli, ko so v matičnem oddelku.

  • Prav tako maska ni obvezna za vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojitelje predšolskih otrok-pomočnike pri opravljanju neposrednega dela z otroki ter učitelje do vključno 3. razreda osnovne šole, pri opravljanju neposrednega dela z učenci in osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

  • Učitelji od 4. razreda osnovne šole dalje in učitelji srednjih šol, masko uporabijo v primerih, ko pri izobraževalni dejavnosti ni možno zagotoviti vsaj 2 m medosebne razdalje.

  • Višji in visokošolski učitelji maske ne uporabljajo, če predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala.

Spremembe odloka začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Vzgojno-izobraževalni zavodi so bili o njih že obveščeni. 

Tako še vedno ostaja v veljavi, da šolarji in dijaki maske nosijo v skupnih prostorih, ko vstopajo v šolo, na šolskih hodnikih, ko gredo v sanitarije, v jedilnico, v telovadnico… Maske nosijo pri pouku vedno, ko so v učilnici skupaj z učenci oz. dijaki iz drugih oddelkov (npr. pri izbirnih predmetih, nivojskem pouku, pripravi na maturo …), enako tudi pri obšolskih dejavnostih/krožkih. Starši, ki vstopajo v vrtec ali v šolo, v skladu z odlokom uporabljajo masko.