Skoči do osrednje vsebine

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik obiskal občino Sevnica

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je v sklopu obiskov slovenskih občin in upravnih enot danes obiskal občino Sevnica. Sestal se je z županom Srečkom Ocvirkom, v. d. načelnice upravne enote Heleno Guček in predstavniki upravnih ustanov v občini, obisku pa se je pridružil tudi poslanec Državnega zbora Tomaž Lisec.

Minister je z v. d. načelnico upravne enote spregovoril predvsem o ukrepih za nemoteno delovanje upravnih enot, kljub porastu števila okuženih z virusom Covid-19 ter o ureditvi arhivskih prostorov v Loki pri Zidanem Mostu. Minister se je ob tem zahvalil javnim uslužbencem za požrtvovalno delo v teh, za delo manj prijetnih razmerah. Glede ureditve prostorov za arhiv v Loki pri Zidanem mostu pa je minister prisotne seznanil, da je Ministrstvo za javno upravo z Občino Sevnica sklenilo prodajno pogodbo na podlagi katere so bili kupljeni prostori na naslovu Loka pri Zidanem Mostu 17. Skupna kvadratura kupljenih prostorov, ki so primerni za arhiv, znaša 135,10 m². Pogodbena vrednost, za katero je bilo že izvedeno plačilo, pa znaša 14.861 evrov. Nove arhivske prostore je potrebno še adaptirati in opremiti, kar bo po besedah ministra urejeno še v letošnjem letu.

Z županom Ocvirkom pa sta govorila o soočanju z virusom Covid-19 v občini, financiranju občin in prostorski stiski ter potrebnih vzdrževalnih delih na občinskem objektu, ki sta si ga skupaj tudi ogledala in se srečala z zaposlenimi. Minister Koritnik je ob tem izpostavil, da Vlada spoštuje zaveze zapisane v koalicijski pogodbi o izboljšanju finančnega položaja slovenskih občin. »Vesel sem, da smo ta teden s predstavniki reprezentativnih združenj občin podpisali dogovor o višini povprečnine za leti 2021 in 2022. Ta bo znašala 628,20 evra in je dobre 4 evre višja kot preteklo leto.« Dodatno pa bodo občine prihranile tudi s sprejetjem Zakona o finančni razbremenitvi občin, ki bo obravnavan že na oktobrski redni seji Državnega zbora in občinam prinaša skupno skoraj 40 milijonov evrov prihranka.

Minister je obisk zaključil na skupnem sestanku s predstavniki upravnih ustanov v občini Sevnica, kjer so spregovorili o organizaciji in dostopnosti storitev državnih inštitucij v občini ter digitalizaciji upravnih storitev. Sestanka so se, poleg predstavnikov občine in upravne enote, udeležili še: Območna geodetska uprava Sevnica, Center za socialno delo Posavje - enota Sevnica, Zavod RS za zaposlovanje – Območna služba Sevnica, Okrajno sodišče v Sevnici in Finančni urad Brežice ter poslanec Tomaž Lisec. Minister je ob tem zbranim predstavil idejo o vzpostavitev t. i. regionalnih delovnih točk. »Te bi omogočile, da ne bi vsi dnevno gravitirali v Ljubljano ali Maribor, ampak bi delo nekaj dni na teden opravljali na delovnih postajah v različnih manjši mestih po Sloveniji. S tem bi okrepili tudi razvoj lokalnih središč,« je ob tem dejal minister Boštjan Koritnik.